Index Vakbarát Hírportál

Belebukhat az angol kapitány a rejtett kamerás felvételekbe

2016. szeptember 27., kedd 09:08

Az Angol Futballszövetség (FA) vizsgálatot indított a válogatott kapitánya, Sam Allardyce ellen, aki egy rejtett kamerával készült felvételen többek között arról is beszélt, hogyan lehet a FIFA- és FA-szabályokat kijátszani és nagy bevételhez jutni a futballisták átigazolási díjából.

Allardyce-t a Telegraph futballkorrupció után nyomozó újságírói buktatták le, akik egy távol-keleti csoportot képviselő üzletembereknek adták ki magukat.

Az FA 2008-ban, a FIFA 2015-ben tiltotta meg, hogy egy játékos átigazolási joga külső befektetőkhöz kerüljön. A FIFA azért próbálja, próbálta megszüntetni ezt a gyakorlatot, mert attól tartott, hogy a befektetők belenyúlhatnak a piacba, és a nyereség miatt átigazolásokat kényszeríthetnek ki, és szinte rabszolgaként tekinthetnek a játékosokra. Hiába a tiltás, a módszer nem tűnt el teljesen.  Allardyce is arról beszélt, hogy megkerülhető a szabályozás, és abban van a nagy pénz.

Allardyce arról beszélt, hogy van egy olyan csoport, amely évek óta ki tudja játszani tilalmat. A hasznukat nem az átigazolási díjból, hanem az ügynöki jutalékból veszik le, öt százalékot, ez 30-40 millió fontos átigazolási díjaknál még mindig elég sok pénz. A szövetségi kapitány még egy 400 ezer fontos üzletet is akart kötni, hogy közvetítőként Hongkongba és Szingapúrba utazzon, és tanácsokat adjon, hogyan játszhatóak ki a szabályok.

A kapitányt könnyen kirúghatják az etikai normák megsértéséért és szerződésszegésért, de nemcsak ezért került kínos helyzetbe. Az angol futball több szereplőjét kritizáltqa, nekiment az előző kapitánynak, Roy Hodgsonnak, Gary Neville-nek, míg Harry herceget lerosszfiúzta, a Wembley újjáépítését is hülye költekezésnek nevezte.

Rovatok