Index Vakbarát Hírportál

A másodosztály középmezőnyében vergődik a felcsúti focicsoda

2016. október 6., csütörtök 09:00 | aznap frissítve

Már az is nagy meglepetés volt, amikor a Puskás Akadémia ilyen hátországgal kiesett. Tavaly az NB I. egyik legdrágább keretével, szakmányban igazolt játékosokkal, nagy mennyiségben honosított légiósokkal és saját nevelésű labdarúgóit alig játszatva búcsúzott a Felcsút az első osztálytól. A kudarc nem csak Jarni edző kirúgásához vezetett, de Bognár György szakmai igazgatóvá való kinevezéséhez is, aki a horvát mester helyére előléptetett Szijjártó István főnökeként felel május óta a PAFC-nél zajló szakmai munkáért, beleértve az igazolásokat is.

Bár még csak a szezon harmadához közelítünk, de mintha komoly zavarok lennének az erőben Felcsúton, úgy a harmonikus munka, mind az eredmények terén.

Bognár György a beiktatásakor reális célkitűzésnek nevezte a feljutást, ami a csapatra pillantva nem is csoda. A mérvadónak számító transfermarkt.com 4,6 millió euróra teszi a keret jelenlegi értékét, ami másfélszer több, mint az ebből a szempontból második Nyíregyházáé, a mezőny átlagának pedig közel háromszorosa. Ha pedig a játékosok átlagértékét nézzük, még durvábbak a különbségek.

Ehhez képest a másodosztályú tabellára pillantva a PAFC jelenleg a nyolcadik helyen áll, 5 győzelemmel, 4 döntetlennel és 3 vereséggel, 5 ponttal lemaradva az első helytől, és 4-re a még feljutást érő másodiktól. Nem tűnik olyan tragikusnak a dolog, csakhogy az összes komoly vetélytársuk előttük tartózkodik, illetve eddig valamennyi győzelmüket a mezőny második feléhez tartozó csapat ellen szerezték, mint például az utolsó Cigánd vagy az utolsó előtti SZEOL.

Egyetlen feljutásra esélyes gárdával találkoztak eddig, a Békéscsabával, tőlük kaptak egy ötöst.

Eközben mintha a szakmai munkával sem lenne minden rendben, legalábbis a ZTE elleni, két fordulóval ezelőtti pontvesztést követően – amikor 2-0-ás vezetésről lett döntetlen a meccs – Szijjártó István keményen nekiment a fiúknak, külön kiemelve a válogatott Zsidai László pocsék hozzáállását. Azt is bejelentette, hogy ezért a vállalhatatlan teljesítményért

nagyon-nagyon meg fogom bünteti a játékosokat.

Majd eltelt pár nap, közben az edző leült megbeszélni a büntetés mértékét a szakmai igazgatóval, és a végén az jött ki, hogy mégsem bünteti meg a játékosokat, mert nem a hozzáállásbeli problémák voltak, hanem szakmai jellegűek.

És ezt szegény Szijjártó mesternek így bele is kellett mondania a kamerába, épp csak a bohócsipkát nem tették a fejére.

Hogy még abszurdabb legyen az egész, ezek után a PAFC teljesen változatlan kezdőcsapattal állt ki most hétvégén a Mosonmagyaróvár ellen, és kapott ki 2-1-re, a 15. helyen szerénykedő, hozzá képest negyedannyit érő csapattól. Zsidaira ismét csereként számított edzője, aki a mérkőzés után – láss csodát – megint a küzdőszellemet hiányolta csapatából.

„A legfájóbb azonban az, hogy szív nélkül játszottunk" – mondta csalódottan Szijjártó, amiről persze még kiderülhet, hogy szakmai hiba volt.

Hogy azokért ki a felelős, az egyelőre kérdéses, lévén a szakmai vezetőnek, Bognár Györgynek egyelőre sokkal kevesebb véleménye van a dolgokról,mint Storck munkájáról, konkrétan még nem mondott semmit.

Pedig valami köze azért csak van hozzá, különben miért mesélte volna róla Lencse László, hogy: "Szinte olyan, mintha edző lenne, szerintem remek meglátásai vannak".

De talán majd minden jóra fordul, ha a nyáron igazolt válogatott védő, Vanczák Vilmos visszatér bokasérüléséből. Vele akár hat válogatott játékossal is felállhat majd a csapat, legfeljebb eggyel kevesebb saját nevelésűnek jut hely, abból a 3-4-ből, aki most befér.

Merthogy, bár a tavalyi szezonhoz képest történt előrelépés e téren – nem nagy mutatvány – továbbra is erős túlzás lenne azt állítani, hogy a PAFC saját nevelésűekre építené csapatát. 

Ami pedig végkép furcsa egy akadémia esetében, a PAFC kerete nemhogy a legfiatalabbak között lenne, de idősebb az átlagnál, a vonatkozó listán hátulról a hatodik.

Az NB II csapatainak összehasonlítása életkor, összérték és átlagérték alapján
Create bar charts

Rovatok