Index Vakbarát Hírportál

Mennyit ér külföldön Szalai duplája, és mi lesz a lettek ellen?

2016. október 10., hétfő 18:12

Az olaszoknál, németeknél is volt duplázó, megnéztük, milyen értékeket kaptak az InStattól. A négyig jutó Ronaldót is belevettük az összehasonlításba. Nem áll rosszul a magyar center. A letteknek este belőheti 12. gólját, pontosan annyi van Törőcsiknek is a válogatottban.

A Magyarország–Svájc világbajnoki selejtező előtt megmutattuk, hogy milyen InStat-indexekkel állnak klubjaikban és a korábbi válogatott meccseiken a játékosok. Az európai szövetséggel (UEFA), valamint a magyarral (MLSZ) is kapcsolatban álló elemzőcég a meccs után is közzétett egy értékelést. Ebbe a pontszámba beleveszik a gól mellett a megnyert párharcokat, a cseleket, a szereléseket, tehát nemcsak a kapu előtti mozgást, hanem a mezőnymunkát is.

Szalai Ádám 386-os mutatója kimagasló. A legjobb volt a mieink közül, de ez európai léptékkel is elismerést keltő produkció.

Mögötte így alakult a sorrend:

Lang nagy hibája nem volt komoly hatással az értékére, mert a magyar védelemből így is ő lett a legjobb. 279-et ért el, a legrosszabb svájci védő, Lichsteiner ettől eggyel jobb volt. Schär pedig 323-mal kimagaslott.

A statisztika egyik bajának szokták nevezni, hogy nem súlyoz hiba és hiba között. Bár ha azt az oldalát nézzük, hogy Lang luftja után még javíthatott volna a védelem, akkor valóban csak egy elveszített párharc a többi közül.

Dzsudzsák 266-os indexe viszont jelzi, nem volt vezéregyéniség, öt kísérletből egyszer sem találta el a kaput. Stieber Zoltán 254-es mutatója sem a legjobb. Kleinheisler úgy kapott 281-et, hogy sok hibája volt, bár kétségtelenül aktívan játszott.

Szalai produkcióját érdemes nemzetközi kontextusban is elhelyezni. Ráadásul jó néhányan dupláztak, így az összevetés nem nehéz. Svájc ellen nyilván sokkal nehezebb kettőt rúgni, mint egy szerényebb képességű riválisnak, a svájci védelem mégiscsak a Bundesligából jön össze, illetve a Juventusból.

Az olasz Ciro Immobile két gólja a macedónok elleni 3-2-höz kellett, az ír McClean két gólja a 3-1-et alakította ki Moldova ellen, szintén idegenben.

Mindkettő nagyon hasonló értékeket produkált, és annak ellenére, hogy McClean a West Bromwichban játszik hétről hétre, csak egy légi párharcot nyert meg, hármat elbukott. Szalai a levegőben hármat megnyert – ebből lett például a második egyenlítő gól is –, hatot veszített el. 

Az izraeliek Hemed két góljával verték Liechtensteint 2-1-re, már az első percekben betalált. Mitrović az osztrákok ellen 3-2-re győztes szerbek vezére volt, az első két gól volt az övé.

A Bayern csatára, Thomas Müller a csehek ellen duplázott. Csapattársa, a lengyel Lewandowski ezúttal nem állt meg kettőnél, hármat vágott a dánoknak, ha már három kellett a győzelemhez.

A francia Kevin Gameiro és a holland Quincy Promes volt még kétgólos, Cristiano Ronaldo pedig meg sem állt négyig Andorra ellen, és a találatai mellett volt még számtalan jó megoldása. Két piros lapot osztott róla a bíró, úgy faragták a védők.

Szóval, így néz ki az összevetés.

Játékos, ország Passzok pontossága Párharcok hatékonysága InStat-index
Szalai Ádám, HUN–SUI, 2-3 75 százalékban pontos 27 százalékban győztes 383
Ciro Immobile, MKD–ITA 2-3 75 29 392
James McClean, MDA–IRL 1-3 78 47 356
Tomer Hemed, ISR–LIE 2-1 78 45 367
Alekszander Mitrović, SRB–AUT 3-2 71 29 401
Thomas Müller, GER–CZE 3-0 86 35 328
Robert Lewandowski, POL–DEN 3-2 82 34 556
Kevin Gameiro, FRA–BUL 4-1 80 47 412
Quincy Promes, NED–BLR 4-1  83 43 446
Cristiano Ronaldo, POR–AND 6–0 92 62 460

Magyar futballistától nem megszokott, hogy ilyen értéket kap, hogy ilyen mezőnybe tud kerülni, noha szembetűnő, hogy Lewandowski vagy Gameiro mennyivel másabb dimenzióban futballozik. Ők nyilván sokkal több labdát kapnak, mint Szalai.

Összehasonlításul: Dzsudzsák Balázs a portugálok elleni Eb-meccsen két megpattanó szabadrúgása után 367-es indexre volt képes.

Szalai tehát az elmúlt évek legjobb magyar indexét hozta össze.

Lettország ellen hétfő este egészen más típusú meccs vár a magyarokra. Többet lesz nálunk a labda, olykor dominálnunk kellene.

És akkor jönnek a lettek

Ritka rossz emlék a 2003-as meccs, amikor szintén meg akartuk mutatni, mennyivel jobbak vagyunk. Fölénybe kerültünk rögtön az elején, ám gyorsan elfogyott az erő, és érthetetlenül kinyíltunk hátul: végül 3-1-re kikaptunk. Most sokkal fegyelmezettebben és zártabban kell játszani.

Feröer 2-0-ra legyőzte a letteket pénteken, nem látszik, hogy sokat fejlődtek volna egy év alatt. Egy éve ilyenkor a kazahoktól kaptak ki úgy 1-0-ra Rigában, hogy helyzetig sem jutottak. Elég sokan láthatták azt a meccset, mert az a vereség is közrejátszott abban, hogy később pótselejtezőt játszottunk, és a legjobb harmadik pozíció a törököké lett.

Az eddigi eredmények és meccsek alapján úgy tűnik, a lettek nem sokat erősödtek. Ettől még nem várható könnyű meccs, egy jól eltalált távoli lövésből vagy egy pontrúgásból meglehet viszont az első gól, ami után már vélhetően könnyebb lesz a vége.

Storck szinte biztosan változtat a kezdőn. Fiola Attila helyére bekerülhet Bese Barnabás – a francia kettőben megtalálta számítását, a Le Havre alapembere –, mert most a támadások segítése is fontos lesz a jobb oldalról.

Stieber Zoltán helyén pedig nem kizárt, hogy Nikolics Nemanja kap lehetőséget, aki most a bal szélről a résekbe indulva meglepheti a letteket. Nikolicsnak még nincs gólja a válogatottban, nem lenne baj, ha mostanra időzítene egyet.

Ha ismét Szalai Ádám lenne eredményes, pályafutása 12. gólját lőné. Pontosan ennyi van Törőcsik Andrásnak is a válogatottban. Hogy még tisztább legyen a kép: a dalba foglalt újpesti csatár 45-ször volt a nemzeti csapatban, Szalai most a 39. fellépésére készülhet.

Rovatok