Index Vakbarát Hírportál

19 éves gambiai menekült döntötte el a német bajnokit

2016. október 17., hétfő 17:12

Ousman Manneh hihetetlen karriert futott be alig két év alatt. A Werder Bremen játékosa tizenhét évesen, egyedül indult Európába, elhagyva hazáját, ami Yahya Jammeh diktátor vezetése alatt a világ egyik legrosszabb életkilátást nyújtó országává vált.

A játékos, aki tavaly nyáron került először a hírekbe, a Földközi-tengeren átkelve Olaszországban érkezett a kontinensre, ám a hatóságok nem engedték meg neki, hogy maradjon, ezért továbbment Németországba. Itt végül egy menekültszálláson helyezték el, tizenkilenc hozzáhasonlóan egyedül érkező afrikai és közel-keleti fiatallal együtt. 

Manneh, aki hazájában is futballozott – sőt egyes hírek szerint a válogatott keret közelében volt –, azzal a titkos álommal érkezett Európába, hogy profi futballista lesz, ám azt maga sem remélhette, hogy vágya ennyire gyorsan teljesül.

Németországban először egy ötödosztályú csapat utánpótlásában kezdett játszani 2014 nyarán, ám 11 meccsen lőtt 15 gólja után hamar lecsapott rá a Werder Bremen, amelynek előbb második csapatában szerepelt, majd amikor a tartalékok edzőjét, Alexander Nourit kinevezték az első csapat élére, a tréner felvitte őt is.

Azóta a Werder mind a négy mérkőzésén kezdett, két gólpasszt és egy gólt szerzett. Utóbbival, azaz élete első Bundesliga-találatával rögtön el is döntötte a Leverkusen elleni bajnokit, egyben ő lett a liga első gambiai góllövője.

Kontrasztnak pedig nézzék, honnan indult a fiú alig több, mint két éve:

Képen a Gambia RUSH futballakadémia látható, ahol Manneh 7-17 éves kora között nevelkedett. (Úgy látszik, nem minden a műfű.)

A brémai közönség új kedvence a mérkőzés után természetesen fülig érő mosollyal nyilatkozott a sajtónak. A góljáról a bundesliga.com-nak elmondta, hogy még mindig azt hiszi, csak álmodta az egészet. Amikor pedig a családjáról kérdezték, nevetve mesélte, hogy minden nap beszél az édesanyjával, aki nem igazán ért a focihoz, de a többiek próbálják neki elmagyarázni, hogy mit is csinál itt, és megnyugtatni, hogy ne aggódjon annyira érte.

Rovatok