Index Vakbarát Hírportál

Még gazdagabb lett a Manchester City

2016. október 18., kedd 12:30

Rekordbevételt könyvelhetett el a Manchester City a 2015/16-es szezon után. 392 millió fontos forgalom mellett 20,5 millió fonttal gazdagodott a tulajdonos Manszur bin Zajed sejk amúgy sem szerény bankszámlája.  Az egészen pontosan 391,8 milliós forgalom a tv-jogokból, a szponzorációból, a jegyeladásokból, illetve a kereskedelmi forgalomból tevődött össze a The Guardian összefoglalója alapján

A bevételek közel felét, 196 millió fontot fizetett ki a klub a játékosok és a személyzet bérére és ez egészséges arány egy futballklub életében. A klub 391,8 milliós forgalma így állt össze: a meccsekből származó teljes bevétele 21 százalékkal, 52,5 millió fontra nőtt. A tv-s jogokból származó bevételek 19 százalékkal 161,4-re, a szponzoráció és kereskedelmi bevetélek kisebb mértékben, 177,9 millió fontra nőve, de így is 3 százalékkal haladta meg az előző évit. 

Érdekesség, hogy a városi rivális, a Manchester United, amely már korábban nyilvánosságra hozta a mérlegét 515 millió fontos forgalmat tudott lebonyolítani az előző szezonban, 123-mal többet, mint a City, amely így is elégedett lehet. Miután 2011-ben az angol futball történetének legnagyobb veszteségét, 197 millió fontot könyvelt el, az elmúlt két idényben már nyereséget termel. Köszönhető ez Manszur sejk érkezésének, aki 2008 óta fokozatosan állította a talpra az akkor 1,223 milliárd fontos veszteséggel küszködő klubot. 

Kaldun al-Mubarak, a City elnöke közölte, a klub jó úton halad afelé, amelyet 2008-ban, a csőd szélén álló egyesült megvásárlásakor elterveztek. A számos befektetés mellett a stadion bővítése és az akadémia fejlesztése számít a legfontosabb eredménynek. A lehetőségek biztosítják, hogy egy folyamatosan BL-szintű csapatot lehessen felépíteni. 

"Mindig is hosszútávú projektet terveztünk, amely most, a nyolcadik évben elérte a sport- és kereskedelmi érettséget. Anyagilag fenntartható és Josep Guardiola irányítása alatt reméljük sikeres is lesz."

Rovatok