Index Vakbarát Hírportál

Sosem volt olyan a BL-ben, amit a Leicester City tett

2016. október 19., szerda 12:01

A Leicester 1-0-ra nyert a FC Köbenhavn ellen a Bajnokok Ligája-csoportkör 3. fordulójában. Az angol bajnok ezzel hibátlan mérleggel vezeti a csoportját. Arra pedig, hogy egy Bajnokok Ligájában bemutatkozó csapat három győzelemmel kezdjen, eddig csak négyszer volt példa. Az AC Milan, a Paris St-Germain, a Juventus és a Malaga volt eddig hibátlanul kezdő. Viszont egyik sem úgy, hogy előtte első BL- vagy BEK-részvételét első bajnoki címével vívta ki, mint a Leicester.

Az AC Milan rögtön az első, 1992-es BL-csoportkörben ott volt, és a csoportkört hibátlanul, hat győzelemmel zárta, végül a döntőben kapott ki az Olympique Marseille-től. Előtte persze sokszoros olasz bajnok és BEK-győztes volt már. A Paris SG-en a Vác kiverésével jutott a 1994-es csoportkörbe, ahol aztán a Bayern, a Szpartak Moszkva és a Dinamo Kijev ellen száz százalékosan teljesített. A negyeddöntőben a Barcát is kiverte, majd a Milantól kapott ki a döntőbe jutásért. A BEK-ben korábban már játszott, 1986-ban, első francia bajnoksága után.

A Juventus 1995-ben mutatkozott be, és a Dortmund, a Steaua és a Rangers ellen maradt hibátlan. A csoportkörben aztán a Dortmundtól kapott ki, végül az Ajax ellen 11-esekkel megnyerte a kupát. A Juve 85-ben BEK-et nyert, számos Serie A-címet már 95 előtt is.

A legutóbbi hibátlan kezdő a Malaga volt, 2012-ben. A Zenitet 3-0-ra, az Anderlechtet 3-0-ra és a Milant 1-0-ra győzte le, végül Milánóban vesztett pontokat. A BL-t a negyeddöntőben, a Dortmund ellen fejezte be. De ő meg nem bajnokként került a sorozatba.

A Leicester idén lett először bajnok, és idén szerepel először a BL-ben.

A csapat még gólt sem kapott. A Club Brugge ellen 3-0, a Porto és a FCK ellen 1-0 lett a vége. Az, hogy Ranieri edző emberei végül csúcsot állíthattak be, részben Kasper Smeichel, az angolok dán kapusának érdeme is, aki a koppenhágaiak elleni meccs utolsó percében elképesztően nagyot védett.

November 2-án a Leicester megint a dán bajnokkal játszik, de most Koppenhágában. Ha nyer, továbbjut a csoportból.

Rovatok