Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: az MLSZ visszaengedi a bundabotrány eltiltottjait

2016. október 19., szerda 14:35

Már egy hónapja járja a szóbeszéd, hogy az MLSZ döntése alapján visszatérhetnek az eltiltottak, most hivatalosan is megerősítették a hírt.

Mint emlékezetes, a 2011 nyarán kipattanó nagy bundabotrányban az ügyészség szerint a magyar és külföldi tagokból álló bűnszervezet összesen 33 mérkőzés eredményébe nyúlt bele, köztük 11 magyar bajnokiba, valamint kupa- és ligakupa-meccsekbe, továbbá finn és olasz bajnoki találkozókba, magyar és nemzetközi utánpótlás-mérkőzésekbe, sőt egy felnőtt válogatott meccsbe is.

Egy a sokból: ez a 2009 áprilisában játszott Siófok–Kaposvár bajnoki is szerepel a listán, a videót látva nem kérdés, hogy miért.

A gyanú szerint Kenesei Zoltán négy társával együtt – köztük a szintén profi futballista Horváth Gáborral – irányította egy nemzetközi, fogadási csalásokban utazó bűnszervezet magyarországi leányvállalatát, amely itthon főként a REAC, a Diósgyőr és a Siófok játékosait, edzőit szervezte be, illetve ezen csapatok meccseit befolyásolta.

Bár 2011 nyarán minden a bilincsben elvitt játékosoktól és a magyar futball megtisztításától volt hangos, később alábbhagyott a lendület. A gyanús mérkőzések között van, amit lassan kilenc éve játszottak, és a botrány kirobbanása óta is eltelt több mint öt év, de jogerős ítélet továbbra sincs az ügyben. Ezért döntött úgy az MLSZ elnöksége, hogy

az érintett játékosok, akiket a szövetség 2011 óta eltiltott, most visszatérhetnek a pályára, legalábbis a jogerős ítélet megszületéséig.

Ehhez egy szabálymódosításra is szükség volt, amit Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője ismertetett az M4 televízióban: „A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése úgy döntött, hogy időhatár megállapítása szükséges ezekben az ügyekben, hiszen vannak olyan eljárások, amelyek öt-hat évvel ezelőtt indultak, és még mindig nincs jogerős ítélet. Nem lehet hosszú éveken keresztül bizonytalanságban tartani sportolókat vagy sportvezetőket azért, mert nincs meg a jogerős ítélet. De ha később megszületik a jogerős ítélet, akkor meg lehet tenni a szükséges lépéseket.”

Noha az MLSZ döntése sokak szerint felháborító, a szervezet indoklása helytállónak tűnik, ráadásul azt a kockázatot sem engedhette meg magának szövetség, hogy a később esetleg mégis felmentett játékosok súlyos kártérítési pereket indítsanak ellene.

És van is rá esély, hogy végül lesz, akit felmentenek. Az ügyészség igen nagy nehézségek árán tudta csak összehozni a vádiratot, miután a koronatanúnak számító Horváth Gábor időközben visszavonta vallomását. Ennek is köszönhető, hogy idén márciusban az ügy résztvevői közül először bíróság elé kerülő REAC-os játékosok és edzők egyike sem kapott letöltendő büntetést. Kilenc vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott, hat pénzbüntetést, kettőt pedig felmentettek.

A siófoki és a diósgyőri szál vádlottjainak ügyét áprilisban tárgyalta a bíróság, hasonló eredménnyel.

Ami pedig a visszatérőket illeti, az ismertebb játékosok, mint Erős Károly vagy Farkas Balázs már kiöregedtek, ám a botrány egyik legnevesebb eltiltottja, a 39 éves Pomper Tibor már hetekkel ezelőtt posztolta boldogságát a Facebookon, sőt már egy „megkeresésről” is beszámolt. A fiatalabbaknak, például Somorjai Tamásnak vagy Cseri Gergőnek még lehetne pár jó évük, legalábbis elvileg, mert nehezen hihető, hogy sikerült formában maradniuk, illetve hogy volna olyan első vagy másodosztályú csapat, ahol igényt tartanának rájuk.

Rovatok