Index Vakbarát Hírportál

Ibrahimovic is csodálja az új svéd futballzsenit

2016. október 27., csütörtök 21:51

Soha ennyi ügynök, játékosmegfigyelő nem volt még a Gamla Ulleviben, az IFK Göteborg stadionjában. Így kezdte a tudósítást az Expressen című svéd napilap internetes kiadása. Az újság szerint Európa legnevesebb klubjainak megfigyelői egyetlen játékosra, a 17 éves Alexander Isakra voltak kíváncsiak.

Az AIK ifjú csatára eddig 20 bajnoki meccsen kilenc gólt rúgott, néhány hete, és hogy tényleg a fél világ figyelmét felkeltette, arra példa, hogy amikor a stockholmi klub a Boras Arenában az Elfsborg ellen játszott, a Real Madrid három szakembert küldött megnézni, a hétvégén pedig az IFK Göteborg elleni rangadón már a Bayern München, a Manchester United, a Borussia Dortmund, a Paris SG, Ajax, Chelsea, Besiktas, Trabzonspor, a Sunderland és a Villarreal megfigyelői is ott ültek a nézőtéren.

Az új svéd futballzseni: Alexander Isak

Isak eritreai bevándorló szülők gyermekeként, 1999. szeptember 21-én született Stockholmban, hat évesen került az AIK csapatához. Az igazgató, Tobias Ackerman szerint már 10 éves korában látszott, hogy gyöngyszemre bukkantak. Kiváló erőnlétű, gyors csatár, aki kiszámíthatatlanul cselez és lő kapura.

Februárban, egy kupameccsen mutatkozott be a felnőttek között, és 16 évesen, 5 hónaposan és 7 naposan a klub történetének legfiatalabb gólszerzője lett, egy 1995-ös (Alexander Östlund) rekordot döntött meg. Az áprilisban induló bajnokság második fordulójában, az Östersund ellen az első hivatalos bajnokiján is pályára léphetett. A bajnokságban 20 meccsen 9, a kupában 2 meccsen 3 gólja van eddig. Nem csoda, hogy felkapta rá a fejét Európa.

A svéd bajnokságból már sok olyan futballista indult el, aki a világhírnévig vitte, elég csak a közelmúltból Henrik Larssonra, Fredrik Ljungbergre, Kim Källströmre, és nem utolsó sorban Zlatan Ibrahimovicra gondolni, de a szakértők véleménye szerint egyik sem fogható Isak tehetségéhez.  Éppen a fizikai tulajdonságai miatt nevezik az új Zlatannak a 190 centis Isakot. Termete miatt a fejjátéka is kimagasló, de képes szűk területen a legváratlanabb megoldásokra is.

Tehetséggondozásban a svédek kiválóak, az olasz Tuttosport szerint pédául Ibrahimovic személyesen hívta fel a Paris SG és a Juventus vezetőinek a figyelmét Isakra, és telefonon elmondta a két klub vezetésének, hogy ne hezitáljanak, biztosan jól fognak járni a csatárral.

Már nyáron is hatalmas volt az érdeklődés iránta, alig akad olyan Premier League-klub, amely ne kilincselt volna érte, de a Bajnokok Ligája topklubjai is sorban állnak érte. Őt egyelőre nem zavarta össze a felfokozott érdeklődés, augusztusban előbb az Örebrónak lőtt gólt, majd kettőt a Lulea elleni kupameccsen. Aztán szeptemberben a Djurgarden, majd a Norrköping elleni bajnokin is duplázott. 

Alexander Isak kiváló játékos

A Transfermarkt szerint 400 ezer euró a 17 éves játékos érték, mivel félprofi szerződése van, amelyet májusban kötött az AIK-val. A svéd bajnokság november 6-án fejeződik be, és akkor még szinte biztos, hogy hosszabbít, de akár már a téli átigazolási szezon alatt csapatot válthat. És nem kizárt, hogy a BL egyenes kieséses szakaszban is megcsodálhatjuk a játékát.

Rovatok