Index Vakbarát Hírportál

Látszólag jó hír az NB I nézőszámairól, valójában kész tragédia

2016. november 1., kedd 10:32 | aznap frissítve

Az NB I legutóbbi fordulója az összesített nézőszámok alapján a második legnézettebb forduló volt az idei kiírásban, ám mielőtt szolid ünneplésbe kezdenénk, tekintsünk a körülményekre, és egyből visszakerül a pezsgő a jégre. Ami itt szóba jöhet, az legfeljebb valami szíverősítő.

A Nemzeti Sport vastagon fogó ceruzával vezetett heti kimutatása alapján a hétvégén közel húszezren, összesen 19 991-en váltottak belépőt a meccsekre, azaz továbbra sem rendeztek még idén fordulót, aminek összes nézője ne fért volna el az FTC új stadionjában, a Groupama Arénában (kapacitás: 23 698 fő).

Ezt, a csak az NB I viszonyai között nagynak nevezhető össznézőszámot  ráadásul több tényező szerencsés együttállása segített összehozni, úgy is mint:

Diósgyőrben, a két messze legnézettebbnek számító magyar klub meccsén telt ház volt, ami 8 052 nézőt jelent. Az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionban, a bajnokság csúcsrangadóján 5 045 néző volt, azaz kicsit több, mint félház (a létesítmény hivatalos befogadóképessége 9 000 fő, ebből 3 000 ülőhely). A Honvéd stadionjában a 25 éves szülinapját ünneplő, 150 forintos jegyárral és feliratozott pólóval megajándékozott "Északi kanyar" szurkolóival együtt 2 832-en látogattak ki a Haladás elleni meccsre.

Már ez utóbbi szám is inkább siralmas valójában (az UEFA szerint 5 500, a klub szerint 9 500 férőhelyes a Bozsik Stadion), ami viszont a többi stadionban volt, az maga a tragédia.

A Mezőkövesd felújított arénájában 1 815 néző volt kiváncsi (hivatalosan) az MTK vendégjátékára, míg Pakson 1 234-en buzdították a csapatot az Újpest ellen, a Gyirmót-DVSC-re pedig 1 013 váltottak belépőt a felújított Alcufer stadionba.

Ami pedig az összképet illeti, az NB I idei második legnézettebb fordulójának átlaga 3 332 néző volt mérkőzésenként. Az NB I legkisebb stadionja, a gyirmóti Alcufer stadion 4 500 fős befogadóképességgel rendelkezik.

Rovatok