Index Vakbarát Hírportál

Fantasztikus, hogy ott lehetnek mint Ancelotti vagy Guardiola

2016. november 8., kedd 09:14

A Bundesliga felsőházában két magyar szakvezető is dolgozik, Dárdai Pál a Hertha Berlin edzője, ők a negyedik helyen állnak, míg a RB Leipzig közvetlenül a Bayern München mögött a második helyen áll. A meglepetéscsapat másodedzője Lőw Zsolt, akivel a Nemzeti Sport készített interjút. 

A Leipzig az egyetlen volt kelet-német csapat a német első osztályban, tavaly még a Bundesliga 2-ben szerepeltek, majd a nyáron 50 millió eurót költöttek, és noha csak a bentmaradást tűzték ki célul, megállíthatatlannak tűnnek, Veretlenek, a legutóbbi hat meccsüket pedig győztesen hozták le.

Lőw Zsolt szerint nem a nyári erősítések miatt van ez így, a hétvégén, a Mainz ellen megnyert (3-1) találkozójukon is 9 olyan játékos volt a kezdőben, akik már tavaly is a csapatban játszottak. Arra nem számítottak, hogy csak rosszabb gólkülönbséggel állnak majd a második helyen, de már a legelső fordulóban, a Hoffenheim ellen hitték, van keresnivalójuk az élvonalban (2-2 idegenben).

„De az igazán nagy lökést a Dortmund legyőzése adta, akkor már tisztán láttuk, működik, amit képviselünk“ - mondta Lőw. És hogy mi az, amit képviselnek? Az előző szezonban letették a szakmai munka alapjait, a nyáron érkezett Ralph Hasenhüttl pedig nem változtatott a stíluson, a felfogáson, hanem épített rá, mondja a magyar.

A játékosok ismerik egymást, a taktikát, egy év alatt kialakult egyfajta automatizmus, amely meggyorsítja a döntéshozatalt. Magabiztosak, és kisebb a nyomás a csapaton, mint tavaly, amikor elvárás volt a feljutás.

Tudatosan építkeznek, nem vettek 24 éven felüli játékost, a játékstílus intenzív, rengeteg futást igényel, és a fiatalabbak gyorsabban regenerálódnak, továbbá jobban lehet őket formálni, összegzett a magyar szakvezető.

Lőw nagyszerűnek és fantasztikusnak mondja, hogy a Bundesliga élmezőnyéhez tartoznak, miközben a 18 csapatban 36 első és másodedzői poszt létezik, ebből kettőt magyarok töltenek be. És olyan szakvezetők jellemzik/jellemezték a Bundesligát mint Pep Guardiola vagy Carlo Ancelotti.

Rovatok