Index Vakbarát Hírportál

Jön az újabb videós futballreform

2016. november 9., szerda 11:11

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) azt tervezi, hogy a csapatorvosoknak lehetővé teszik a videótechnológia használatát. A doktorok az ütközésekből eredő fejsérüléseknél szerezhetnének így plusz információkat, és ha kell, cserét javasolhatnak, vagy kérhetik a bírót, hogy állítsa meg a játékot. A testület márciusi ülésén szavaz a technológia bevezetésről.

Angliai rögbimeccsen már videóznak az orvosok, hogy agyrázkódások esetén közbeléphessenek. Az IFAB titkára, Lukas Brud szerint a futballpályán is elég sok olyan fejsérülés volt már, amit ha meccs közben látott volna visszajátszásban egy orvos, biztosan letiltja a játékost.

Az IFAB egyik tagja arról is beszélt az AP-nek, hogy az edzők videózási lehetőségeit vizsgálják, de nem egyszerű a kérdés, mert nyilvánvalóan nemcsak taktikai analízisre használnák a felvételeket, hanem reklamálásra is.  Persze az orvosok rendelkezésére álló felvételekkel is ugyanez történhet.

A probléma részben álságos, hiszen a kispadon egy okostelefonnal vagy tablettel simán visszanézhetők a meccsek tv-közvetítései. Májusban a török kapitány, Fatih Terim telefonnal rohant oda a negyedik bíróhoz reklamálni les miatt.

Az azonban elképzelhető, hogy a 2018-as vb bírói még több videós segítséget kaphatnak. Egy pályán kívüli bíró segíthet eldöntetni, hogy egy helyzet 11-es volt, vagy sem, jogosak voltak-e a lapok, és hogy valóban azt büntette-e a játékvezető, aki szabálytalankodott.

Rovatok