Index Vakbarát Hírportál

Mindenhol tilos lesz az alkoholizálás a katari vb-n

2016. november 10., csütörtök 11:46

A 2022-es katari világbajnokság szervezői egyértelművé tették, hogy nem lesz nyilvános alkoholizálás majd a torna alatt, csak bizonyos távol eső helyeken, bár ezekről meg meg nem voltak hajlandók részleteket elárulni.

A szigorról a szervezésért felelős hivatal nyilatkozott az Al-Sharq lapnak: 

Nem lesz alkoholfogyasztás az utcákon, a tereken, de semmilyen közterületen, és ez egész biztosan végleges.

Azt is leszögezték, ellenzik, hogy a stadionokban alkoholt áruljanak, és a torna idejére sem tervezik lazítani a szabályokat. Amiatt is aggódnak, hogy a lerészegedő szurkolók balhét okozhatnak, ahogy az történt az a nyári Európa-bajnokságon az angolok és az oroszok között.

A katari rendezéssel kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdőjel eddig is az volt, hogyan oldják majd meg az alkoholárusítást a szigorú szabályok miatt a vb alatti hetekben, amikor sok ezer külföldi szurkoló érkezik az országba, és nyilván inni is szeretne.

Az országban erősen szabályozzák az alkohol árusítását és fogyasztását is, még a Katarban élő külföldieknek is külön engedélyt kell kérniük egy hatóságtól, hogy piálhassanak. 

Kérdés, hogyan oldják majd meg a szurkolók? A szállodákban ugyan méregdrágán lehet majd venni sört, de például, ha valaki nyilvános helyen részegeskedik, akkor azt előállíthatják. 

Nemcsak emiatt lesz problémás a katari világbajnokság. A teljes versenynaptárt is át kell majd alakítani, mert a vb novemberben fog kezdődni, ugyanis a nyári hőségben nagy egészségügyi kockázata lenne a tornának. 

Rovatok