Index Vakbarát Hírportál

Kiírták a tendert az új Puskás-stadionra: felső ár nincs, de legyen kész 3 év alatt

2016. november 18., péntek 16:47 | hét éve frissítve

A Nemzeti Sportközpontok a Közbeszerzési Értesítőben megjelentette pályázati felhívását a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának tervezési és kivitelezési munkálataira. A kiírás több ponton erősen megköti a tervezők kezét, illetve szorosnak tűnő határidőt ad a stadion felépítésére. Ugyanakkor a kiíró sincs épp a legelőnyösebb helyzetben, mert az új Puskás stadion a 2020-as Eb egyik helyszíne, vagyis ha addig  nem készül el a 60 000 férőhelyes létesítmény, akkor legfeljebb a Groupama Arénában rendezhetnénk a meccseket.

A HVG által idézett pályázat kiírásából kiderül, hogy a volt Népstadion városképi szempontból értékes elemeit, így a keleti oldali toronyépületet, valamint a lépcsőháztornyok és a pilonok karakterét meg kell tartani.

A pályázat érdekessége, hogy a kiíró jelképes, egy forintos árat jelöl meg benne, lehetséges maximum nélkül. Ez a megoldás a Nemzeti Sportközpontok szerint árversenyt hoz majd létre a pályázók között, ugyanakkor a gyakorlat mintha pont arra hozott volna több példát is az elmúlt évben, hogy valójában a pályázók diktálnak.

A Haladás stadionjának tervezésére és kivitelezésére kiírt tendernél a kiíró 9,6 milliárdos nettó árral számolt, ám idén januárban Szombathely városa mégis kénytelen volt elfogadni a Swietelsky-ZÁÉV konzorcium 13,1 milliárdos ajánlatát, mivel senki nem adott be 13 milliárd alatti ajánlatot. Szerencséjükre a kormányzat megemelte a projekt összegét, sőt még meg is fejelte 2 milliárddal, így most 15,2 milliárdból épül a létesítmény.

A Videoton új stadionjának tervezésére és kivitelezésére kiválasztott konzorcium ajánlatát pedig alig egy hete, november 11-én volt kénytelen elfogadni a székesfehérvári önkormányzat, noha abban a projektre rendelkezésre álló nettó 10 milliárd forintos összeg helyett 12,6 milliárdos nettó árat jelölt meg a Strabag vezette konzorcium, még az eredetileg győztes pályázat egyes elemeinek olcsóbb megoldásokkal való kiváltását, elhagyását követően is.

Mivel azonban a stadionnak 2017 végére el kell készülnie, az önkormányzatnak úgy is rá kellett bólintania az ajánlatra, hogy jelenleg 2,6 milliárd hiányzik hozzá a büdzséből.

Mindezek ismeretében persze az is valószínű, hogy teljesen mindegy mi kerül egy stadion pályázatának kiírásába, a végén úgyis sokkal többe kerül.

Ami az új Puskásra kiírt pályázat további részleteit illeti, a retro elemek megtartása mellett a cél természetesen egy XXI. századi, a legmagasabb igényeket is kielégítő, az UEFA, a FIFA és az MLSZ követelményeinek is megfelelő stadion felépítése. A stadion magjában egy nemzetközi szintű küzdőtér és annak kapcsolódó helyiségei állnak majd. A nézőtér 60 ezer férőhelyes lesz. Emellett persze lesz benne VIP és Business Club is, valamint a lelátón körben elhelyezkedve 84 darab 12-60 főt befogadó sky box.

A pályázók körére vonatkozó feltételek alapján a "legmagasabb igényszintű" létesítmény építésére azok tehetnek ajánlatot, akinek a megelőző lezárt három üzleti évben legalább nettó 28 milliárd forint árbevétele származott magasépítési kivitelezésből és tervezésből. Ebből az összegből a tervezésnek legalább 200 millió forintot kell kitennie. További feltétel, hogy az ajánlattevő saját tőkéjének az utolsó lezárt üzleti évben el kell érnie a 2 milliárd forintot.

Rovatok