Index Vakbarát Hírportál

Mind a 20 Premier League csapat kiáll a melegek jogaiért

2016. november 26., szombat 08:35

A Stonewall jogvédő szervezet által életre hívott kezdeményezés jegyében ismét feltűnnek a szivárványos cipőfűzők (és egyéb kiegészítők) az angol bajnokság hétvégi fordulójában. A melegek, biszexuálisok és transzneműek jogaiért kampányoló Stonewall először 2013-ban kérte meg az angol bajnokság csapatait, hogy így támogassák az LGBT-közösség egyenjogúságát. Ekkor még a legtöbb klub vonakodott részt venni az akcióban, de az Everton vagy az Arsenal már a kezdetek óta nyitott volt az ötletre.

Mára nagyot fordult a helyzet, az idén ugyanis mind a 20 Premier League csapat csatlakozott a felhíváshoz, és természetesen maga a liga is.

Ennek jegyében a hétvégi forduló valamennyi játékvezetője szivárványos cipőfűzőt visel majd, illetve a mérkőzések előtt egy színes zászlóval is felhívják a figyelmet a homofóbia elleni küzdelem fontosságára.

Az alkalomból az EPL elnök-vezérigazgatója, Richard Scudamore személyesen írt levelet a csapatokhoz tartozó meleg szurkolói csoportoknak.

"Tudjuk, hogy még többet is tehetnénk, hogy a futball energiáját és szellemiségét a pályán kívül is a jó célok szolgálatába állítsuk. Ezért támogatja a Premier League a Stonewall szivárványos cipőfűzők kampányát." 

"A most következő hétvégén a mérkőzésekhez kapcsolódóan számos ezt támogató esemény is lesz, ahogy a szociális médiában, illetve az egyéb digitális csatornáinkon is. Az egyes klubok ehhez még további programokkal is hozzájárulnak a mérkőzéseiken" – idézi a vezető szavait a Guardian.

Ennek jegyében a bajnokság hivatalos Twitterén az EPL oroszlánja is szép, szivárványos hátteret kapott.

Premier League clubs will show their support for @stonewalluk’s Rainbow Laces campaign this weekend: https://t.co/2JLvKuWMGp pic.twitter.com/TyH8K9zwNo

— Premier League (@premierleague) November 24, 2016

Scudamore a "meleg futballszurkolók hálózata" elnevezésű szervezetnek is írt, és bejelentette, hogy a Premier League csatlakozik a Stonewall "Team Pride" (Büszke csapat) elnevezésű akciójához is, ami a melegek egyenlő jogaiért kiálló cégek csoportja, tagjai közé tartozik a legnagyobb, legismertebb világvállalatok mellett például a Manchester United is.

Rovatok