Index Vakbarát Hírportál

Angol pedofilbotrány: fizettek a futballklubok a hallgatásért?

2016. november 28., hétfő 15:18

A múlt héten kirobbant pedofilbotrány miatt az angol futball minden szintjére kiterjedő vizsgálatot indítanak, de ehhez már külső segítségre is szükség van, és a FIFA is jelezte, hogy figyelemmel követi az ügyet. Közben már olyan vádak is vannak, hogy egyes klubok fizettek az áldozatoknak a hallgatásért. 

Az ügyet kirobbantó Telegraph információi szerint legalább egy mostani Premier League-klub fizetett le fiatal futballistát és családját, hogy titokban maradjon a klub egyik edzője által elkövetett szexuális zaklatás. A megegyezésről állítólag még papírt is aláírattak az áldozat családjával. A lap arról is ír, hogy egyre több helyen jelentkeznek a rendőrségnél, amióta Andy Woodward nyilvánosságra hozta, miken kellett átmennie gyerekfocistaként. Cheshire-ben több bejelentés is érkezett egy bizonyos személyről, míg a northumbriai rendőrség egy korábbi Newcastle United utánpótlás játékos bejelentése miatt nyomoz. 

De hasonlóról számolt be az angol profi futballisták szövetségét vezető Gordon Taylor is. Náluk húsz korábbi futballista jelentkezett a napokban, hogy szexuálisan zaklatták őket gyerekfutballistaként. Taylor legalább hat-hét gyanúba keveredett klubról tud: a Crewe-ről, a Leeds Unitedről, a Manchester Cityről, a Blackpoolról, a Leedsről, a Stoke-ról és a Newcastle-ről. 

A Manchester Citynél dolgozott korábban a Woodward által megvádolt Barry Bennell is, de a City-utánpótlásban futballozott korábbi játékos, Jason Dunford is azt mondta pénteken, hogy pedofilhálózat működött a profi futballban, melynek a nyomait igyekeztek eltüntetni azóta. 

A botrány miatt már kritizálták az angol futballszövetséget, az FA-t, hogy túl lassan reagál az ügyben, ezért vasárnap már felkértek egy független szakértőt, Kate Gallafentet, hogy vizsgálja ki, mennyi információja lehetett a szövetségnek, valamint az érintett futballkluboknak az esetekről a zaklatások idejében. És azt is, hogy mit lehetett volna tenni, hogy a zaklatásokat megakadályozzák.

Már csak azért is, mert már jó ideje aggódnak a futballistákért. A napokban történtek után ugyanis megszólalt a korábbi sportminiszter, Richard Caborn is. Ő azt mondta, BBC-nek, hogy hogy már a minisztersége idején, 2001-ben is komoly aggodalmak voltak, ezért kezdeményezte olyan független szervezetek felállítását, melyek segíthették volna a történtek kivizsgálását, vagy az ilyen esetek bejelentését, de semmi nem történt az ügyben. 

Rovatok