Index Vakbarát Hírportál

Mindennél őrültebb tervet talált ki a FIFA a 48 csapatos vb-re

2016. december 7., szerda 18:03

Gianni Infantino, a FIFA elnöke szerdán közölte, hogy hivatalosan is a 48 csapatos formátumot támogatja a 2026-os világbajnokságra. A bejelentéssel együtt kiderült az is, hogyan képzelik a lebonyolítást, ami minden eddigi elképzelést felülmúl.

Eddig ugyanis úgy tűnt, 16 kiemelt csapat bejutna a csoportkörbe, a másik 32 pedig egymás elleni párharcban menne tovább, innentől pedig a klasszikus 32 csapatos menetrend zajlana.

Ehhez képest viszont a BBC úgy értesült, hogy 16 darab háromfős csoport lenne, amiben minden válogatott két-két meccset játszik. A csoportokból a legjobb kettő továbbjut, és a 32 megmaradó csapat már egyenes kieséses rendszerben folytathatná, ami még kevesebb hibázási lehetőséget hagyna a csapatoknak.

A brit lap úgy tudja, a FIFA részéről azért élvez ez a formátum támogatást, mert ez sokkal közelebb hozná a vb élményét a világhoz, és még több csapatnak adna lehetőséget a szereplésre.

A vb-ről januárban, a FIFA zürichi találkozóján döntenek majd véglegesen, ahol a 40 csapatos vb is terítéken lehet.

"Mindenki támogatja a bővítést, mindenki, aki itt volt, kivétel nélkül. A többség a 48 csapatos, 16 csoportos lebonyolítást favorizálja" - fogalmazott a sportvezető.

Rovatok