Index Vakbarát Hírportál

Mit hozna nekünk a 48 csapatos futball-vb?

2016. december 9., péntek 09:59

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino már a megválasztásakor a világbajnokság mezőnyének emelését tűzte ki célul, az első konkrét javaslat pedig már meg is van, és nem a 40 csapatos, hanem a 48 csapatos vb kapott az elnök szerint pozitív jelzéseket.

Arsene Wengert, az Arsenal edzőjét már megkérdezték erről, ő nem esett hanyatt, nem találta meggyőzőnek, és az Eb-t hozta fel példaként, hogy a kontinens majdnem fele ott volt már júniusban, de nagy extrát nem láttunk. Jó diplomataként hozzátette viszont, hogy ő meggyőzhető.

Infantino szerint ez az új terv óriási lehetőség a futballnak, miközben hátulütője egyszerűen nincs is, ugyanúgy le lehetne zavarni 32 nap alatt a tornát, a győztesnek pedig ugyanúgy hét meccset kell játszania, ahogy eddig.

A 48 csapatot 16 csoportra osztanák, egy kieső lenne, onnan 32-es tábla, és egyenes kiesés, az unalmas csoportmeccsek végét is jelentené ez a rendszer, ami persze nem biztos, hogy így is lesz a gyakorlatban.

A FIFA szerint régiókat, és új országokat lehetne bevonni, és ilyenkor rögtön felmerül a kérdés: mi lehet velünk.

1986 óta nem voltunk a vb-n, ugye, és akkor ugyan titkos favoritként érkezett Mexikóba Mezey György válogatottja, 2-9-es gólkülönbséggel esett ki.

Ha azt vesszük, hogy a mostani 32-es létszámnak a 13 európai csapat a résztvevők 40 százalékát teszi ki, akkor a felduzzasztott létszám alapján 20 európai lehetne.

Ami 10 európai selejtezőcsoportból könnyen kijöhetne, az első kettő továbbjutásával.

Második helyen utoljára 1997-ben végeztünk - a pótselejtező 1-12-t hozott -, és a mostani csoportban is távolinak látszik a második hely, mert Portugália és Svájc előttünk van. Ha távlatilag gondolkodunk, bravúr nélkül nem lehetne kijutni, a harmadik hely értéktelen lenne az új kiírásban is.

Mivel azonban 2026-os lehetséges indulási dátumról beszélünk, nincs más hátra, mint futballistákat nevelni, hátha mostantól nagyobb szakértelemmel sikerül, mint eddig.

Rovatok