Index Vakbarát Hírportál

A Ruandai Labdarúgó-szövetség betiltotta a fekete mágiát

2016. december 29., csütörtök 08:22 | aznap frissítve

Az afrikai ország labdarúgásának vezetői nem nézhették tovább tétlenül, ahogy Ruanda labdarúgását lassan teljesen megfertőzi a sötét praktikák használata. A pohár a december 16-án játszott Mukura Victory Sports-Rayon Sports bajnoki mérkőzéssel telt be, amin a két csapat játékosai dulakodásig fajuló vitába keveredtek a Mukura labdarúgóinak állítólagos varázslásai miatt.

Az eset után a FERWAFA (a ruandai szövetség) válságértekezletet hívott össze az első osztályú klubok elnökeinek részvételével, hogy megtárgyalják, milyen lépéseket tegyenek a jelenséggel szemben.

A tradicionális afrikai varázslás, azaz a juju (dzsudzsu) az ország futballjának szerves részévé vált, a szövetséghez számtalan bejelentés érkezett arról, hogy

csapatok varázslással igyekeztek befolyásolni a mérkőzések eredményét, a legalsóbb szinttől egészen a legfelsőbb osztályig.

Vedasite Kayiranga, a FERWAFA alelnöke a ruandai Times Sportnak  elmondta, hogy a szövetség eddig nem tiltotta jujut, mivel soha, senki nem tudta bebizonyítani, hogy a dolog hatásos. Ugyanakkor, mivel számtalan, esetenként tettlegességig fajuló konfliktus származott abból, hogy a játékosok varázslással vádolták egymást, ezért új szabályok bevezetésére volt szükség.

A jelenség a földrész más országaiban sem ismeretlen, a 2016-os Afrikai Nemzetek Kupáján például letartóztattak egy kongói nézőt, aki a vád szerint jujuval próbálta meg befolyásolni a Kongó-Guinea elődöntőt. A meccset egyébként büntetőkkel Kongó nyerte.

A leghíresebb eset azonban egyértelműen a 2004-es Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezői során történt, az Uganda–Ruanda-mérkőzésen. A találkozó véres verekedésbe torkollott a juju miatt. Már az ezt megelőző Ruanda-Uganda (0-0) után sejteni lehetett, hogy baj lesz, a meccset követően ugyanis az ugandaiak meggyanúsították Mohammud Mossit, a hazaiak kapusát, hogy mágia segítségével őrizte meg a kapuját a góltól.

A visszavágón aztán elszabadult a pokol. A ruandai kapus már a bemelegítés alatt azzal cukkolta az ellenfél játékosait, hogy mágikus tárgyakat ásott el a kapu területén, illetve magát is különféle varázslatokkal erősített meg, ezért képtelenek lesznek gólt lőni neki. Elég volt pár nagyobb bravúr, és kitört a balhé. A játékosok egy része Mossira támadt, és megpróbálta lerángatni a kesztyűit, amik a gyanú szerint valamiféle varázsfőzettel voltak felspécizve, míg mások a kapuban kezdtek el ásni, veszettül kutatva a bűvös tárgyak után.

A közönség pár tagja, illetve a helyi futballvezetők és rendőrök némelyike is beszállt a balhéba, amiből virtigli tömegverekedés kerekedett, a játékosok cipővel ütötték egymás fejét. Végül a ruandaiak levonultak a pályáról, a hazaiak pedig megijedtek, hogy ellenfelük játék nélkül megkapja a három pontot, így helyreállt a rend. Aztán Ruanda – óriási meglepetésre – a pályán is nyert 1-0-ra.

Egy szó, mint száz, a jelenség abszolút létező. A ruandai szövetség által bevezetett új szabályok a hétvégi bajnoki fordulótól kezdve lépnek életbe, a döntést számos helyi edző üdvözölte. Az APR FC-t irányító Jimmy Mulisa például kifejezetten szigorú büntetéseket szeretett volna, mivel az ilyesféle hiedelmek nem csak az országra vetnek rossz fényt, de a futball fejlődését is akadályozzák.

Az edző valószínűleg elégedett lehet a tételekkel. Mostantól kezdve ugyanis, ha egy szakvezetőt vétkesnek találnak varázslásban, akkor négy mérkőzésre eltiltják, illetve 200 000 ruandai frankos büntetéssel is sújtják (nagyjából 72 000 forint), míg a játékosok esetében három meccses eltiltást, és 100 000 ruandai frankos pénzbüntetés jár a túlvilági hatalmak bevonásáért.

Mindez pedig nem egy kora szilveszteri hír volt, hanem teljesen komoly.   

Rovatok