Index Vakbarát Hírportál

Csúcsmeccsekkel, de meglepetésekkel is folytatódik-e a BL?

2016. február 16., kedd 10:46

Jó két hónap után parádés párosításokkal folytatódik a futball Bajnokok Ligája, és egyben kezdődik a kieséses kör a megmaradt 16 csapattal. Mire számíthatunk?

Február 16., kedd, 20:45:


Február 17., szerda, 20:45:


Utána egy hétre rá lesz a másik négy nyolcaddöntő.

Február 23., kedd, 20:45:

Február 24., szerda, 20:45:

Két rangadó is van a héten, a Chelsea és a PSG, valamint a Roma és a Real Madrid összecsapása.

Különösen érdekes meccsek várhatóak, mivel ebből a négyből három csapatnál már nem az az edző ül a kispadon, akivel decemberben a csoportkört zárta, és továbbjutott a kieséses szakaszba.

PSG–Chelsea

A Chelsea-nél december közepén lejárt José Mourinho ideje, elküldték, és a szezon végéig Guus Hiddink ugrott be a helyére. A holland 2009-ben egyszer már bejárta ugyanezt az utat a Chelsea-nél, akkor Luis Felipe Scolarit váltotta, és a helyettesítés is meglehetősen jól sikerült, megnyerték az FA Kupát és a BL-ben a négy közé kerültek, ahol a későbbi győztes Barcelona verte ki őket azzal az Iniesta-góllal.

Az indulás most is ígéretes, az eddigi 12 meccse alatt Hiddink ugyanis nem kapott ki. Van öt győzelmük és hét döntetlenjük, az ötödik körben vannak az FA Kupában. A bajnokságban eltávolodtak a kiesőhelyektől, tizenkettedikek, de a BL-től még mindig 14 pont távolságra vannak, sokért ott nem küzdhetnek, így a kupa és a BL maradt a prioritás.

Hiddink összekapta az embereket egyénileg is, főleg Diego Costánál látványos a változás, utóbbi 11 meccsén - már a hollanddal a padon - nyolc gólt szerzett.

A PSG-nél nem volt edzőcsere, sőt, hosszabbítottak Laurent Blanc-nal, mert a párizsiak a szezonstart óta repülnek. Veretlenek a bajnokságban és brutális az előnyük: 26 forduló után 24 ponttal vezetik a tabellát.

Még csak február van, de akár heteken belül is bajnokok lehetnek. Mindössze egyetlen vereségük van az egész idényben, a Realtól kaptak ki Madridban 1-0-ra a BL-csoportkörben. Állnak még a Francia Kupában és a Ligakupában is, de 

a PSG-nek a BL az elsődleges, mert 
ekkora esélyük talán sosem lesz rá, hogy megnyerjék a sorozatot.

Mivel a bajnokságot gyakorlatilag már behúzták, minden BL-meccsen pihentetett embereket küldhet ki Blanc, minden idegszálukkal ezekre a rangadókra készülhetnek.

A Chelsea-vel jó emlékeik vannak tavalyról, tavaly előttről kevésbé. Egy éve ugyanebben a szakaszban futottak össze, és a párizsi 1-1 után a hosszabbításban 2-2-re végeztek Londonban, amivel kiverték Mourinhóékat. 2014-ben, a nyolc között viszont otthon hiába nyertek 3-1-re, Londonban 2-0 lett, így kiestek.

Mindkét csapat mindent feltehet erre a párharcra.

RomaReal Madrid

Itt mindkét klub új edzővel folytatja, Rafa Benítezt Zinedine Zidane váltotta a Real Madridnál az év első napjaiban, azóta hat meccsükből ötöt megnyertek, veretlenek.

Zidane olyan a Realnak egyelőre, mint Hiddink a Chelsea-nek, csakhogy vele hosszú távra terveznek, egyelőre érthető is, hogy miért. Megnyugtatta a Benítez alatt boldogtalan sztárokat, James és Isco lelkét is rendbe tette, így a csapat ontja a gólokat, hétvégén is négyet rúgott a Bilbaónak. C. Ronaldo újra formában van, a Real Madrid kifejezetten jó passzban utazhat Rómába. Nem mehet viszont Bale és Pepe, sérültek, hiányuk egyelőre nem látszik.

Olaszországban egy szintén jó passzban lévő csapat vár a Realra. Az új edző egy korábbi mester, Luciano Spalletti. Ő január közepén jött, és egy iksz után még 1-0-ra kikapott a Juventustól Torinóban, azóta viszont a csapat megnyert vele négy meccset. Kezdenek jó formába lendülni, és a középpályás Seydou Keita szerint

nem lehetetlen a Madridot megállítani.

Nyolc éve sikerült nekik, amikor a két klub a BL ugyanezen szakaszában futott össze: a 2007-08-as szezonban a Roma 2-1-re győzött otthon, így a visszavágóra is esélytelenebbként utazott, ám Spanyolországban 2-1-re nyert.

Francesco Totti játszott azokon a meccseken, és játszhatna most is, bár Spallettinél eddig egyszer sem kezdett, mindössze kétszer állhatott be csereként, 20-30 percre.

A Benfica–Zenit és a Gent–Wolfsburg nagyon háttérbe szorul a két rangadó mögött, pedig ezek is izgalmas párharcok lesznek, mivel nagyjából egyforma erősségű ellenfelek találkoznak. A Benfica-meccs már csak a portugálok miatt is érdekes lesz, az oroszokat a volt Porto-tréner André Vilas-Boas edzi.

A Wolfsburg favorit a Gent ellen, a Bundesliga jóval erősebb a belga bajnokságnál, bár a németek nem állnak túl jól otthon, csak nyolcadikak a tabellán, mintha ők is inkább a BL-re koncentrálnának. A ManUnited kiverésével jutottak idáig, de valami megtört azóta. A Gentnek jól megy, csak gólkülönbséggel második, ráadásul semmi vesztenivalója, mivel első belga egyesületként van a nyolcaddöntőben a BL történetében, azaz már így is túlteljesített.

A BL-nyolcaddöntőket az utóbbi években már amennyire lehet, szétszórja az UEFA, a nyolc meccset négy napra, de így is sikerült összehozni, hogy az Arsenal–Barcelona és a Juventus–Bayern München egy napon és persze egy időben legyen, a jövő kedden.

Juventus–Bayern München

Utóbbi lesz a kör csúcsrangadója, a német első az olasz első ellen. A Bayern nyolc ponttal nyomul a Bundesliga élén, bár a hétvégén még játszik, az előnye nem fogyhat el, sőt, minden bizonnyal korán bajnok lesz, mint az elmúlt két évben mindig. Ami nem biztos, hogy kedvez nekik, az az, hogy tudják, Pep Guardiola a szezon végén a Manchester Cityhez távozik, ami viszont jó, hogy a bajnokságot közel sem nyerik meg olyan korán, mint tavaly és azelőtt. Akkor már márciusban bebiztosították a címet, így ugyan csak a BL-re figyelhettek, ellenben közötte nem játszottak tétmeccseket, ami - mint kiderült - nem jött jól.

Ami mindennél jobban izgatja Guardiolát: három középhátvédje, Badstuber, Javi Martinez és Boateng is sérült. Igaz, már az ősszel is volt hasonló helyzetben, és simán megoldotta.

Az olasz bajnok, tavalyi BL-döntőssel nehéz dolguk lesz, mivel az zsinórban 18 győzelemnél jár a bajnokságban és az Olasz Kupában, és épp a hétvégén állt a Serie A élére a Napoli 1-0-ás legyőzésével. Legutóbb a BL-ben veszítettek, Sevillában, december 8-án, az utolsó csoportmeccsen. 

Massimo Allegri edző helyzete sem sziklaszilárd, őt a Chelsea-vel hozták össze, a tréner egyelőre tagad, a játékosok abszolút érte játszanak, mögötte állnak.

A csapatok a 2013 tavaszi BL-negyeddöntőkben játszottak egymással legutóbb, oda-vissza 2-0-ra nyertek a németek, akik aztán a BL-címet is megszerezték.

Arsenal–Barcelona

A Barca öt év után találkozik újra az Arsenallal, akkor ugyanebben a szakaszban, Londonban az angolok győztek 2-1-re, de a visszavágó 3-1 lett a későbbi BL-nyertesnek.

Messiék vasárnap sorozatban 30-adszor nem kaptak ki tétmeccsen, a bajnokságot viszont nem nagy előnnyel vezetik. Még kétszer is játszanak a spanyol ligában addig, érdekesség, hogy most szerdán, BL-napon is pályára lépnek, Gijonban, kora este pótolják be a decemberről, a klub-vb miatt elmaradt meccsüket, amit ha megnyernek, hat ponttal elléphetnek az Atleticótól.

Sok múlhat azon, hogy sikerül nekik ez a hét, formájukról csak egy hét múlva lehet majd nyilatkozni.

Az biztos, hogy favoritok lesznek, még ha az Arsenal is jól megy a Premier League-ben. Könnyen lehet, hogy bajnokságot ér majd az a gól, amivel vasárnap, a 95. percben győzték le a Leicester Cityt.

Két ponttal ugyan még a kiscsapat mögött vannak, de azt az Arsenálnál már tudják, hogy ennél nagyobb esélyük nem lesz, hogy 12 év után újra bajnokok legyenek.

Wenger a BL-t sem akarja veszni hagyni, és meglepetést tervez a Barcelona ellen. A hétvégén még az FA Kupában állnak ki, szombaton fogadják a másodosztályú Hullt, aminek kiverése nem ígérkezik problémának. Ahogy valószínűleg nem fognák fel tragédiaként azt sem, ha a Bajnokok Ligájában most jönne a végállomás: a PL-cím megszerzésében döntő lehet, ha nem kellene európai kupameccseket is játszaniuk.

A két csúcsmeccs után egy hét múlva, jövő szerdán lesz még PSV–Atletico Madrid és Dinamo KijevManchester City. Mindkettő formalitásnak ígérkezik a spanyolok és az angolok javára, főleg az utóbbiaknak lesz majd kritikus a párharc, mert a bajnoki címről lassan lemondhatnak, így a BL prioritássá lép elő.

A tévében a mérkőzéseket az M4, a Sport1 és a Sport2 közvetíti.

Rovatok