Index Vakbarát Hírportál

A tökéletes taktika kiütötte a fásult Barcelonát

2016. április 13., szerda 23:02

Nem múlt el meglepetés nélkül a Bajnokok Ligája negyeddöntője, az Atletico kiverte az erőtlen Barcelonát. Így ők csatlakoztak a Real Madrid, a Manchester City valamint a Bayern München mellé.

Két éve a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében már összefutott az Atletico Madrid a Barcelonával, és az idegenben elért 1-1 után hazai pályán 1-0-ra nyert. Most is legalább 1-0-s győzelem kellett Diego Simeone csapatának a továbbjutáshoz, miután 2-1-re kapott ki a Nou Campban.

Két éve az első perctől nagy nyomás alá helyezték a katalánokat, azonnal éreztették, nincs esélyük. Akkor Tata Martino volt az edző, aki Simeone ellen nem tudott semmit kitalálni. Luis Enriquével azonban a Barcelona még csak pontot sem veszített, ha a kisebbik madridi csapat volt a riválisa. Enrique hétszer győzte le eddig Simeonét, az volt tehát a legfontosabb kérdés, ezen a fontos meccsen megszakad-e ez a csodás sorozat.

A Barcelona érezhetően hullámvölgybe került, a március végi válogatott szünet a legrosszabbkor jött nekik, mert azóta Messi fásultsága szembetűnő - és az offshore-botrányról még nem is beszéltünk -, Neymar sem villogott azóta. Luis Enrique mindenkit megnyugtatott, hogy nem fáradt a csapata, még ha a jelek kétségtelenül erre mutattak. Elismerte azonban, hogy a koncentrációval vannak bajok. Különösen az argentinéval, hiszen ezen a meccsen sem találta el a kaput - a 2014-es meccs volt egyébként az utolsó, amin ugyanígy nulla volt a neve mellett -, de nem rohanjunk ennyire előre.

Az Atletico most nem rohanta a nem túl magabiztos Barca-védelmet. Ha percről kíváncsi az eseményekre, ide kattintva újraélheti a közvetítésünket.

Bár voltak kevésbé veszélyes helyzeteik az elején, de labdát tartani sem tudtak, nyomás alá pedig vélhetően nem is tudták és nem is akarták helyezni a vendégeket.

A Barcelona passzolgatott, kényelmesen tartotta a labdát, így sokáig nem történt semmi. A 35. percben aztán Jordi Alba röviden szabadított fel, a 21 éves Saul Niguez bal külsővel adta be a jobb oldalról a labdát, Griezmann tökéletesen érkezett és tökéletesen fejelt a rövid sarokba, ter Stegennek esélye sem volt a hárításra.

Válaszul a félidő végén Neymarnak volt egy kevésbé erős, de pontos lövése, ám azt Oblak lekapta a bal felsőből. Ez volt az első kapura tartó lövése a Barcának.

A fordulás után a Barcelona váltott, de majdnem kétgólos hátrányba került, mert egy szöglet után visszarakott labdára Saul magasra emelkedett, fejese a lécen csattant, ter Stegen ámulva nézte, hogy az ívelt fejes nem akadt be.

Csak 55 perc után tudta először komolyan beszorítani riválisát a Barca, akkor az Atletico már 10 emberrel védekezett. Szükség is volt mindenkire a saját 16-oson belül, mert Iniesta és Suarez is veszélyes lövést eresztett meg, Gabi pedig az elölmaradó Piqué elől mentett 4 méterre a kaputól.

Luis Enrique lekapta a pályáról Dani Alvest és Rakiticet is, helyükre Sergi Roberto és Arda Turan állt, mivel utóbbi innen ment el, természetesen nagy füttykoncert fogadta.

68 percig a madridiak sárga lap nélkül tudták féken tartani a katalánokat, ami jól jelzi, hogy nem volt meg a kellő erő és a sebesség sem Messiékben. Sőt, igazából tervük sem volt erre a meccsre.

A folytatásban a Barcelona már be tudta tolni a saját tizenhatosára az Atleticót – a legtöbbször az egész csapat a büntetőterületen belül volt, ezért hely nemigen akadt -, de egy kevés levegőhöz mindig jutott a hazai csapat. Volt, hogy egy rossz passz után, vagy egy teljesen felesleges Neymar szabálytalanság után.

Úgy fordultak rá az utolsó 10 percre, hogy 72-28 volt a labdabirtoklási arány. Ez persze Simeonét cseppet sem zavarta, mert neki ez az alaptaktikája.

Piqué helyzetbe került, de nem tudott jól kapura fordulni – nem kapott tizenegyest -, Suarez lövése pedig erőtlen volt. Piqué kényszerközépcsatárt játszott, de ezekben a támadásokban sem lehetett érezni az erőt.

A 85. percben Filipe Luis harcos labdaszerzése után kontrára indult az Atletico, és amikor a brazil védő a tizenhatoson belülre ért, Griezmannt hozta volna ziccerbe, Iniesta kézzel mentett. Teljesen egyértelmű büntető volt. Griezmann a bal sarokba gurította a labdát, a kapus rajta volt, de nem tudta kiütni.

Két perc múlva Rizzoli játékvezető úgy ítélte meg, hogy Gabi kezezésekor a 16-oson kívül állt, a visszajátszás igazolta, rosszul látta a bíró. Így nem büntető, hanem egy szabadrúgás volt az utolsó esély, hogy hosszabbításra mentse a Barca a meccset. Messi nem rúgta jól. Ezt talán már nem is szabadott volna neki elvégezni, de hát nem merte senki elkérni tőle.

Ezzel eldőlt, idén sem lesz címvédés. Az első, 1993-ban kiírt Bajnokok Ligája óta senkinek sem sikerült

Atlético Madrid-Barcelona 2-0

A másik elődöntő úgy látszott, hogy izgalmas lehet a Benfica váratlan vezető gólja után, de aztán a labdát egyébként is többet birtokló Bayern München még jobban rákapcsolt. Vidal még az első félidőben egy szép lövéssel egyenlített. Lahm okozott nagy zavart azzal, hogy középről kihúzódott a jobb oldalra.

A második félidő elején, egészen pontosan az 52. percben Müller gólt fejelt, akkor már három gólt kellett a portugálok továbbjutásához. Talisca egy szabadrúgásból 2-2-re egyenlített, de többre nem volt képes a Benfica.

Benfica-Bayern München 2-2

Guardiola azt is megtehette, hogy Lewandowskit csak csereként állítsa be.

Az elődöntők sorsolása péntek délben, az UEFA központjában.

Rovatok