Index Vakbarát Hírportál

KO: a PSG 4-0-val gázolt át a Barcelonán

2017. február 14., kedd 22:53

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén eldőlhetett a továbbjutás Párizsban. A Benfica is nyert hazai pályán a Dortmund ellen.

Az utóbbi években állandó program lett a PSG-Barcelona-párharc a Bajnokok Ligájában, most a nyolcaddöntőben akadt össze a két csapat. Rendre a Barcelona ment tovább, amikor az egyenes kieséses szakaszban találkoztak, most ez lenne a meglepetés az első meccs után. 

A hazai pályán játszó párizsiaké volt az első lehetőség a meccsen, amikor egy előrevágott labdára három játékosuk startolt rá a Barcelona térfelén, de Ter Stegen kapcsolt a leggyorsabban, és a kapujából kirohant, hogy tisztázzon. 

A folytatásban maradt a Barcelona térfelén a labda, és a tizedik percben Ter Stegennek kétszer kellett nagyot védenie, előbb Matuidi lövését, majd Rabiot ismétlését. A francia csapat többször is létszámfölénybe került a középpályán, és könnyen átrohant a vendégeken, de a befejezés nem nagyon ment. Ment viszont pontrúgásból: a 18. percben a tizenhatos elől végezhetett el szabadrúgást a PSG, és Di María tökéletesen lőtte el a sorfal fölött a rövidbe a labdát, erre Ter Stegen nem érhetett oda.  Megvolt a PSG-vezetés, megérdemelten. 

A hátrányba került Barcelonánál ráadásul Neymar sem tűnt teljesen okénak, jó ideje sántikált a pályán. Ettől függetlenül a vendégek rá tudtak kapcsolni, többet volt náluk a labda, és André Gomes a 26. percben már az oldalhálót is eltalálta. 

Azért veszélyes maradt a hazai csapat is, amikor egy-egy kontrából gyorsan eljutottak a Barcelona kapujáig: Cavaninak és a nagyon aktív Draxlernek is megvolt a lehetősége, utóbbinál megint Ter Stegen védett. 

De 40. percben kétgólosra növelte előnyét a PSG. Az egész azzal indult, hogy Messitől elvették a labdát a középpályán, ezután a jobb oldalon meginduló Draxler középre passzolta, majd visszakapta, és laposan a kapuba lőtt. Így 2-0-val zárult az első félidő, amit végig a hazaiak uraltak. 

A PSG ugyanolyan agresszíven kezdte a második félidőt, ahogy a meccs elejét,  frissebbnek, erősebbnek tűntek, Cavani még növelhette is volna gyorsan az előnyt, de elszórakozta a helyzetét. 

Aztán az 55. percben már jött a harmadik PSG-gól. A hazaiak úgy vezettek végig egy támadást, hogy a barcelonások többször is lemaradtak vagy nem reagáltak elég gyorsan, a végén pedig Di María a tizenhatoson kívülről csavart a kapuba. 

A franciák kézben tartották a meccset, kemények voltak, megállították a Barcelona támadásait, miközben Messi teljesen eltűnt a mezőnyben. A hazaiak nem sokkal később lehozták Di Maríát, és Luis Enrique is cserélt, ő a sokat hibázó Andre Gomes helyére küldte be Rafinhát. 

De nem sokat változott a helyzet, sőt. A 72. percben a PSG-s Meunier úgy indulhatott meg az ellenfél térfelén, hogy a közelében nem volt ember, úgyhogy zavartalanul játékba hozta a tizenhatoson belülre befutó Cavanit, aki futtából a kapuba lőtt: 4-0.

A Barcelonának nagyon kellett volna egy gól, hogy legyen esélye a visszavágón, ehhez a gólhoz Umtiti járt a legközelebb a 83. percben: a kapufára fejelte a labdát. Nem igazán volt már esélye a hátralévő percekben az idegenbeli gólra a vendégeknek,

így 4-0-s PSG-győzelem lett a vége. 

Abszolút megérdemelten, mert a vendégek veszélytelenek voltak, egyetlen kapura lövésük volt az egész mérkőzésen. Óriási bravúr kéne innen a Barcelonának a negyeddöntőbe jutáshoz, pláne, hogy a BL történetében még egyetlen olyan csapat sem jutott tovább az egyenes kieséses szakaszban, amely az első mérkőzését 4-0-ra elvesztette. 

Előnyben a Benfica is

A másik kedd esti mérkőzést is a hazai csapat nyerte, de itt azért nem volt akkora különbség. A Benfica-Borussia Dortmund első félideje az óvatos játékról szólt, nagyon visszafogottan futballoztak a csapatok.

Aztán a második félidőben felpörögtek az események, mert előbb Mitroglou szerzett vezetést a Benficának egy szerencsés góllal.

Nem sokkal később büntetőt kapott a Dortmund, amit Aubameyang középre lőtt, azonban simán fogta a hazaiak kapusa. A meccsen már nem volt több gól, maradt az 1-0 a Benficának. 

Eredmények, nyolcaddöntő, első mérkőzés:

Paris Saint-Germain (francia) - FC Barcelona (spanyol) 4-0 (2-0)

gólszerzők: Di María (18., 55.), Draxler (40.), Cavani (72.)

Benfica (portugál)-Borussia Dortmund (német) 1-0 (0-0)

gólszerző: Mitroglu (48.)

Rovatok