Index Vakbarát Hírportál

Jobb helyre aligha kerülhettünk volna

2015. december 12., szombat 19:26 | aznap frissítve

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szombat este elkészítette a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. A magyarok az F csoportba kerültek a portugálokkal, Izlanddal és Ausztriával. Nem panaszkodhatunk, ha máshová helyettesítjük be magunkat, nehezebb dolgunk lenne.

A jövő júliusi döntő helyszínén, Párizsban tartották a ceremóniát, ahol az UEFA francia elnöke, az 1984-ben győztes gólkirály Michel Platini nem lehetett jelen, mert korrupciós botrányba keveredett, és felfüggesztették.

Platini ötlete volt a 24 csapatos torna – három éve még 16-an jutottak csak ki -, ám épp ő nem lehetett jelen.

Magyarország a harmadik kalapba került, de előbb a legjobbak kaptak egy betűt. A franciáké természetesen az A volt, az angoloké lett a B, a németeké a C, a spanyoloké a D, a belgáké az E, a portugáloké pedig értelemszerűen az F.

Utóbbi kettő, ha megnyeri a csoportját, biztosan nem kaphat csoportharmadikot, míg az első négy csoportba kerülők szerencsésebbek.

Nem isten keze

A negyedik kalapból a franciák természetesen megkapták a legkönnyebb albánokat, ahogy várható volt. A románok is csatlakoztak hozzájuk a harmadik kalapból, és az is kiderült, hogy ők játsszák a házigazdákkal a nyitómeccset június tizedikén.

Ezek után fokozódtak az izgalmak, hogy mi mikor kerülünk elő a harmadik kalapból. A görög Angelosz Hariszteasz az összes golyót kihúzta, amikor a Hungary felirat előkerült.

Ez pedig azt jelentette, hogy az F csoportba kerültünk, vagyis - akkor még csak azt tudtuk - Portugália és Izland mellé.

A második kalapból a horvátokat a D csoportba rendelték, ahol a legkomolyabb meccsek lesznek a spanyolokkal, csehekkel és a törökökkel.

Az olaszok bekerültek az E csoportba, így őket elkerültük, a világranglista tizedik helyén álló osztrákok jöttek hozzánk az F-be.

A magyar meccsek:

Csányi Sándor, a magyar futballszövetség elnöke a sorsolás után a köztévének azt mondta, könnyebb és nehezebb ellenfeleket is kaphatott volna a magyar csapat, és mindig fél az északi csapatoktól, elhárítva a riporter arra vonatkozó kérdését, hogy Izlandot a magyarokhoz képest gyengébbnek gondolja-e. Reményét fejezte ki, hogy a magyar klubok minden segítséget megadnak majd a válogatottnak a felkészülésre, és hogy a válogatott továbbjut a csoportból, de legalábbis tisztességesen helytáll.

Kapitányi értékelés

Bernd Strock, a magyar szövetségi kapitány szintén nem szeretett volna találgatni, azt mondta, nehéz csoportba kerültünk, de örül neki, mert reméli, hogy a magyarok meg tudják mutatni, hogy tudnak focizni.

Szerinte az osztrákok jól játszanak, nincs veszíteni valónk ellenük. Hogy lehetséges-e a továbbjutás, azt mondta, ilyen messzire nem gondol. Most örül, hogy jó focit láthassunk. Az Eb pedig jó tapasztalat a fiataloknak.

Portugáliáról annyit mondott, nehéz lesz ellenük, de mindig fantasztikus Ronaldo ellen játszani. Izlandot is dicsérte, hogy nagyon jól játszott a selejtezőcsoportban, és veszélyes csapat.

Király Gábor 1998 márciusában mutatkozott be a válogatottban, épp az osztrákok ellen Bécsben, gyorsan meg is fogott az elején egy tizenegyest. Akkor elcsukló hangon nyilatkozott a 3-2-es győzelem után. Most már, túl a századik válogatottságon, épp ellenük mutatkozhat be majd az Eb-n Bordeaux-ban, ha nem szorítják ki a fiatalabbak: Bogdán vagy Dibusz.

Az osztrákok az oroszok és a svédek előtt nyerték meg a csoportjukat, egy döntetlent játszottak mindössze. Tele van a keretük topligás játékossal, elég csak a Bayern München balhátvédjére, David Alabára gondolni.

Garics György most a Darmstadt jobbhátvédje, már a 2008-as Eb-n is játszott a szomszéd országnál. Különleges meccs lesz neki, mert az édesapja Szombathelyen Király édesapjának a csapattársa volt. A magyar futball valamiért róla is lemondott, amikor a Rapidhoz került.

Egy pontvesztésük volt tehát, a svédeket nem verték meg duplán - Bécsben ikszeltek -, az oroszokat igen. Ahogy a többi ellenfelet is, köztük Moldovát és Montenegrót.

A vb-selejtezőn is összekerültünk a portugálokkal, eddig még sohasem győztük le őket, nem fekszik nekünk a stílusuk.

A portugálok szintén csoportelsők voltak, egy váratlan vereségük után - az albánok győzték le őket Lisszabonban - az összes meccset hozták. A dánokat oda-vissza verték, ebben nagyban közrejátszottak, hogy az egyik címvédő a görög és a holland mellett nem játszhat nyáron meccseket.

Izlanddal szemben volt egy időszak, amikor nem volt jó a mérlegünk a 90-es évek elején és közepén, Jenei Imre és Mészöly Kálmán is kikapott tőlük. Az akkori három vereségre öt magyar siker jött, a legutóbbi 2011 augusztusban, Egervári Sándorral, barátságos meccsen 4-0 lett.

Izland a csehek mögött, de a törökök és a hollandok előtt végzett a csoport második helyén. Tele vannak jó ligákból érkező játékosokkal, svéd kapitányuk van, és Lars Lagerback rendre legyőzte jó 10 évvel ezelőtt a magyarokat.

Rovatok