Index Vakbarát Hírportál

Könnyed nyáresti döntetlent játszott a magyar válogatott Elefántcsontparttal

2016. május 20., péntek 20:41 | aznap frissítve

Megkezdődött az Eb-re való felkészülés legsűrűbb és legaktívabb része, a magyar futballválogatott az ausztriai edzőtábor után hazalátogatott, közben a Groupama Arénában pénteken délután meccset játszott Elefántcsontparttal (0-0), majd visszatér Ausztriába. Ezen a meccsen viselték először az Eb-re készülő mezeket is.

Meg is látszott a játékosokon, hogy összeszokva, meccséhesen érkeztek, az alaposan felforgatott csapat már a mérkőzés legelejétől nekiesett Afrika bajnokának. A középpályán Nagy Ádám, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs és Gyurcsó Ádám kezdtek, és mindegyiküknek voltak jó passzaik, helyzeteik. 

Elől Szalai Ádámmal, szűrőnek Pintér Ádámmal kezdett a magyar válogatott, a hátvédsorban pedig Juhász Roland és Lang Ádám, a két szélen Fiola és Kádár szűrték a támadásokat, de ők a meccs elején egészen sokat segítettek a támadásban is. A kapuban Király Gábor védett az első félidőben, aki ezzel a magyar futballtörténelem legtöbbször válogatott játékosa lett. 102-szer áll a magyar kapuban. Őt a második félidőben Gulácsi Péter váltotta.

Az elefántcsontpartiak kerete ennél nívósabb, de a legnagyobb nevek közül csak a Manchester City csatára, Wilfried Bony került a keretbe, más kérdés, hogy ezúttal ő sem lépett pályára, viszont Dárdai Pál Herthájából Kalou kezdő volt. 

Az első percekben átvette a válogatott a kezdeményezést és egészen sok helyzetet sikerült lövésig kidolgozni. A középpályánk különösen aktív volt, Nagy Ádám, Gyurcsó és Dzsudzsák és Kleinheisler is minden helyzetbe belementek, bátran vállalkoztak. Dzsudzsákra készülhettek, mert a lövéseit gyorsan blokkolták. Az első sárgát is éppen Gyurcsó elleni szabálytalanságért Mamadou Bagayoko kapta a 13. percben, ez volt a meccs egyetlen sárgája.

Statisztika

A legnagyobb helyzet aztán Kleinheisler előtt adódott, aki egy megszerzett labdát lőtt kapura 20 méterről, igaz, fölé ment, de látszott, hogy élesebb helyzetben, jobb koncentrálással hatalmas gól is lehetett volna. A 34. percben aztán nagy magyar helyzet adódott, a bal szélen Gyurcsó tört be a 16-oson belülre a hosszúra lőtt labdájába bele tudott érni a kapus, érkezett Szalai Ádám, de a kapuba tartó lövésébe belelépett egy védő. Nagy gólszerzési lehetőség volt.

A második félidő

A második félidőt Kleinheisler helyett Gerával kezdtük, ami meg is látszott a támadásban. Következtek az elefántcsontpartiak percei. A középpályán egy átemelős csellel gyakorlatilag az utolsó magyar védőt etette meg, majd egy gyors kontra végén Kalou fejelhetett teljesen tisztán hat méterről, de nagyon rosszul, még a kaput sem találta el.

Aztán a szélen Gyurcsó helyett érkezett Nikolics Nemanja, majd Nagy Ádám helyett Böde Dániel, így már két csatárral támadott a magyar csapat, több helyzete azonban így sem lett. Viszont a meccs végére felélénkülő afrikaiak ellen jó taktikának bizonyult ellődözni a labdákat. A végén még volt néhány csere, amelyek közül Sallai Roland említésre méltó, ő csak 19 éves és először lett válogatott.

A meccs után Bernd Storck szövetségi kapitány elmondta, elégedett a játékosok teljesítményével és főleg az első félidőben látottakkal. „Büszkék lehetünk rá, hogy Afrika bajnokával ilyen mérkőzést tudtunk játszani. A másodikban már a különböző rendszerekkel kísérleteztünk, több támadót is becseréltem".

Storck kifejtette, több játékosa, így Kleinheisler, Szalai, Dzsudzsák és Nagy Ádám nem kapott megfelelő meccsterhelést az elmúlt négy-hat hétben, ezt figyelembe véve pedig különösen jó teljesítményt nyújtottak.

Nyilatkozatok

Király Gábor, kapus: Ha maximálisan ellátjuk a feladatunkat, akkor már elégedettek lehetünk. Az, hogy ez milyen eredménnyel párosul majd, az már a mérkőzéseken fog eldőlni. Az edzői utasítások betartására kell koncentrálniuk, s akkor jöhetnek le hiányérzet nélkül a pályáról a kontinenstorna mérkőzésein, ha mindent megtettek a sikerért.

Juhász Roland: Bernd Storck szövetségi kapitánynak nehéz dolga lesz a hónap végi keretszűkítéskor, ugyanis minden játékos teljes bedobással dolgozik. Az ellenfélen látszódott a cserék után, hogy továbbra is olyan játékosok alkották a csapatot, akiknek a nagy része európai topbajnokságokban futballozik. Végig labdabiztosak voltak, ami nagyon jellemző az afrikai csapatokra, de nem igazán találtak fogást rajtunk, ebből a szempontból pozitívnak értékelem a mérkőzést.

Salomon Kalou: Az Eb-re készülő magyarok jól játszottak, több helyzetet is kidolgoztak és egyértelmű volt, meg akarják nyerni a találkozót.

Hozzátette, még sok munka vár csapatára a hétfőn kezdődő második ausztriai edzőtáborban.

„Jó barátságos mérkőzést láthattunk annak ellenére, hogy nem született gól. Az első félidőben nem voltam elégedett, túl sok teret engedtünk a magyaroknak. A második játékrész már tetszett, mert jobban szűrtük az akciókat és helyzetünk is volt" - mondta Michel Dussuyer, az elefántcsontparti válogatott francia szövetségi kapitánya, aki hozzátette, jelenleg fiatalítás zajlik csapatánál.

Magyarország-Elefántcsontpart 0-0

Groupama Aréna, 19 900 néző, v.: Vlado Glodjovic (szerb) sárga lap: Bagayoko (19.)

    Magyarország:

Király Gábor (Gulácsi Péter, a szünetben) - Fiola Attila, Juhász Roland, Lang Ádám, Kádár Tamás - Nagy Ádám (Böde Dániel, 70.), Pintér Ádám - Gyurcsó Ádám (Nikolics Nemanja, 64.), Kleinheisler László (Gera Zoltán, a szünetben), Dzsudzsák Balázs (Vida Máté, 89.) - Szalai Ádám (Sallai Roland, 79.)

    Elefántcsontpart:

Sylvain Gbohouo - Mamadou Bagayoko, Eric Bailly, Lamine Kone, Wilfried Kanon (Abdoulaye Bamba, 75.) - Jean Michael Seri, Ismael Diomande (Franck Kessie, a szünetben), Salomon Kalou (Tiemoko Konate, 66.) - Max Alain Gradel (Thomas Toure, 66.), Jonathan Kodija (Giovanni Sio, 85.), Victorien Angban (Serge N'Guessan, 91.)

A 0-0-ás döntetlen pont arra volt jó, hogy senkinek ne legyen rossz érzése az Eb előtt. A magyar válogatott legközelebb Németországgal játszik június 4-én, aztán már élesben, az Eb-n Ausztria következik június 14-én.

Rovatok