Index Vakbarát Hírportál

A Realnak gond, a franciáknak csapás

2016. május 25., szerda 16:47

Izomszakadással dőlt ki a szombati Bajnokok Ligája-döntőről Raphael Varane, a Real Madrid középhátvédje, a pontosabb diagnózis szerint legalább három hetet kell kihagynia combizomszakadás miatt.Úgysem kezdett volna, Zidane-nál Pepéé a bizalom Sergio Ramos mellett, a spanyoloknál akkor lehet probléma a hiánya, ha valamelyikük kidől.

Franciaországban jobban sajnálhatják Varane kiválását, ami arra sarkallta Didier Deschamps francia szövetségi kapitányt, hogy kihagyja az Eb-keretből is, és kedden meghívta helyette az egyik tartalékot, a sevillás Adil Ramit.

Jó döntés volt, Rami egy hete nyert Európa Ligát a klubcsapatával, és még akkor is jó passzban vághat neki az Eb-nek, ha vasárnap a Spanyol Kupa-döntőt elbukták a Barca ellen.

És egyben kritikus döntés is volt, ugyanis a franciák nem állnak jól középhátvédekből: Varane mellett a liverpoolos Sakho kezdett volna, csakhogy pár hete doppingvétség miatt felfüggesztették a játékjogát, nem lehet ott az Európa-bajnokságon. Azaza amilyen ígéretes a középpálya és kecsegtető a csatársor, a védelembe szinte kizárólag úgy kerültek be az emberek, hogy ha lenne jobb, őt nem hívnák meg, de legalábbis a kezdőbe nem jelölnék.

Rami mellett az arsenalos Koscielny, a ManCity-nél csere Mangala és a Barcában csere Mathieu középhátvéd még a keretben. Koscielny végigjátszotta a szezont, a legnagyobb eredménye, hogy az Arsenal az utolsó fordulóban megelőzte a Tottenhamet, és második lett a Leicester City mögött az angol bajnokságban.

Mangala akkor játszott, ha az argentin Otamendi mellől kidőlt a City-kapitány Vincent Kompany, Mathieu meg akkor, ha már vezettek legalább 2-0-ra, illetve pihentették a jobbakat. Nem véletlenül, mindketten pocsékul teljesítettek.

Vagyis Rami tartalékból könnyen lehet, hogy rögtön a kezdőben találja magát, Koscielny mellett.

A francia válogatottól a hazai Eb-n győzelmet várnak, mert amikor 1984-ben ők rendezték az Eb-t, megnyerték, aztán amikor 1998-ban vb-t rendeztek, azt is megnyerték.

A támadók és a középpálya alapján most is esélyesek, de ezekkel a védőkkel az újabb hazai tornagyőzelem csoda lenne. Deschamps szép kihívás előtt áll.

A francia 23-as Eb-keret

Kapusok: Hugo Lloris, Steve Mandanda, Benoit Costil.

Védők: Adil Rami, Laurent Koscielny, Eliaquim Mangala, Jeremy Mathieu, Patrice Evra, Bacary Sagna, Christophe Jallet, Lucas Digne.

Középpályások: Paul Pogba, Blaise Matuidi, Lassana Diarra, N'Golo Kante, Yohan Cabaye, Moussa Sissoko, Dimitri Payet.

Csatárok: Antoine Griezmann, Anthony Martial, Kingsley Coman, Olivier Giroud, Andre-Pierre Gignac.

Rovatok