Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák Balázs, a válogatott bal lába

2016. május 31., kedd 14:32

A válogatott csapatkapitánya és meghatározó játékosa a bal lábas szélső. Amikor Dárdai Pál átvette a csapatot, Dzsudzsákot a zsenik közé sorolta, és ő rögtön fontos gólt rúgott a selejtezősorozatban, Romániában az ő szabadrúgása hozott pontot 2014. októberében, de a Norvégia elleni pótselejtezőn is kulcsfigura volt. Az első meccset szinte sosem látott harciassággal darálta végig, a budapesti visszavágón pedig társait is fanatizálni tudta. Erre a képességére az Eb-n is szükség lesz. A jobb és a bal szélen is bevethető, gyors, az egyik legkreatívabb magyar játékos, aki cseleivel és sebességével a védelem mögé tud kerülni. Fontos szerepe van a helyzetek kidolgozásában, pontos szögleteire és szabadrúgásaira is építhetnek társai.

Dzsudzsak, Romania vs Ungaria 1-1

Dzsudzsák 2007 óta szerepel a válogatottban, Várhidi Péternél debütált, azóta minden kapitány számított rá, csak Pintér Attila három meccsén maradt ki. Első válogatottbeli gólját, 2008. május 24-én szerezte a Puskás Stadionban, a Görögország elleni barátságos meccsen.

Dzsudzsák a klubcsapatokban

A magyar és holland bajnok Dzsudzsák Debrencenből indult, a legeredményesebb időszakát a PSV-ben töltötte, ahol három éve (2008-2011) alatt 44 gólt szerzett. Innen az oligarchapénzből felpumpált orosz Anzsi Mahacskalához igazolt, de nem jött be a váltás, keveset szerepelt. 2012-ben a Dinamo Moszkvához került, de az első teljes szezonja után ott sem tudott alapemberré válni, bár góljai és gólpasszai továbbra is voltak. 2016-ben szakmailag nehezen indokolhatóan a török Bursasporhoz igazolt át. Sok kritika éri a középpályást, elégedetlenek az ottani teljesítményével, de a válogatottbeli játékán nem érződik, hogy visszaesett volna.

Amit tudni kell róla

Dzsudzsák azon kevés magyar futballista között van, aki a bulvárhírekben is rendszeresen szerepel. Korábban barátnője, Zimány Linda miatt emlegették, de újabban inkább autós ügyeivel kerül címlapokra. Tört már össze Porschét és Lamborghinit, de akadt el a Lánchídon is, mert kifogyott a benzin a kocsijából.

Helye a csapatban

Csak sérülés miatt maradhat ki, általában balszélsőt játszik, de ahogy a norvégok ellen is láthattuk, a jobbszélre is átmegy, és megkeverheti ezzel a védelmet.

Eddigi klubjai

Rovatok