Index Vakbarát Hírportál

Benzema: Politikai, rasszista nyomásra maradtam ki

2016. június 1., szerda 09:04

Karim Benzema nem lesz ott a jövő szombaton kezdődő, franciaországi futball Európa-bajnokságon és a Real csatára szerint ennek háttérben politikai nyomás és rasszizmus áll. Mindezt a spanyol Marca című lapnak nyilatkozta a francia.

Benzema a Mathieu Valbuena elleni szexvideós zsarolás miatt függesztették fel korábban hazájában, a szövetségben pedig úgy döntöttek, hogy amíg az ügy meg nem oldódik, nem vehet részt a francia válogatottban. Aztán idén márciusban felmentették az ügyben, így akár az Eb-re is utazhatott volna.

De végül Didier Deschamps nem válogatta be és a múlt héten, mindezt Eric Cantona is úgy ítélte meg, hogy diszkrimináció állhat a ügy hátterében, Benzema mellett az egészen kiváló idényt futó Hatem Ben Arfa is kimaradt, és most Benzema is erről beszélt a spanyol lapnak.

Tény, Benzema is remek idényt produkált: 27 bajnokin 24, 9 BL-meccsen négy gólt szerzett. Ben Arfa pedig a Nice alapembere volt, 32 bajnokiján 17-szer talált a kapuba. Azt is hozzá kell tenni, hogy a párizsi terrortámadások utáni első válogatott meccsen Benzema igen sportszerűtlenül viselkedett a himnusz alatt, amely többekben felvetődött, hogy el kellene tiltani.

Deschamps közben azt is bejelentette, hogy jogi úton vár elégtételt Cantona vádjai miatt.

A franciáknak amúgy is sok baj volt felkészülés zárása során. A védelemből még a kerethirdetés előtt kidőlt sérülés miatt a Real védője Raphael Varane, valamint Jérémy Mathieu a Barcelonából. Az utolsó pillanatban pedig az is eldőlt, Lasssana Diarra sem lehet ott. A Marseille játékosa térdsérülés miatt kénytelen kihagyni a tornát. Helyére Morgan Schneiderlin (Manchester United) kapott behívót a szövetségi kapitánytól.

Az Eb-n a hazaiak a románokkal játsszák a nyitómérkőzést a párizsi Stade de France-ban, öt nappal később az albánokkal mérkőznek meg Marseille-ben, június 19-én pedig a svájciakkal találkoznak Lille-ben.

A 23 fős francia Eb-keret

Rovatok