Index Vakbarát Hírportál

A kis Wembley, Toulouse és Maradona

2016. június 8., szerda 17:36

A toulouse-i stadiont sokáig mini Wembleynek hívták, annyira hasonlított az előképéül szolgáló londoni épületre. A mai aréna ősét az 1938-as világbajnokságra húzták fel, és még az 1998-as vb-n is helyszín volt. Hat meccset rendeztek benne. 

A 33 ezres stadiont többször felújították, az idei Eb-re készülve is átesett egy renováción. 2001-ben egy közeli vegyi üzem felrobbanása miatt át is kellett építeni.

Eb-meccsek a stadionban

A stadionban a Toulouse FC futballistái mellett rögbisek is játszanak, 2007-ben világbajnoki mérkőzéseket is rendeztek itt, de kulturális eseményeknek is otthont adott már az aréna: 1992-ben egy Michael Jackson-koncertet 40 ezren néztek meg. A helyiek egy 1986-as UEFA-kupameccsre is szívesen emlékeznek, a Toulouse akkor a Maradonával felálló Napolit győzte le.

Az Eb-re tökéletes gyepet akartak készíteni, a felújítás és a gyepcsere miatt január 20-tól kezdve három hónapig fényterápiát alkalmaztak, magyarul mesterséges megvilágítást is biztosítottak, hogy jól fejlődjenek a növények, és kellően sűrű legyen a gyep.

Rovatok