Index Vakbarát Hírportál

Így kell Eb-nyitómeccset nyerni, a legvégén bombagóllal

2016. június 10., péntek 22:56 | aznap frissítve

Elkezdődött a franciaországi Európa-bajnokság. A nyitómeccsen Franciaország csak nagy nehezen bírt Romániával. Amikor már mindenki elhitte, meglesz a döntetlen, jött a meccs legjobbja, Payet, és brutális nagy gólt lőtt, 2-1. Kassai Viktor játékvezető döntését az első a két gólnál megkérdőjelezhette az ellenfél, de szerintünk nem hibázott.

Szűk három perc telt el a 2016-os Európa-bajnokság nyitómeccséből, amikor Románia a legnagyobb meglepetésre majdnem megszerezte a vezetést a végső győzelemre esélyes Franciaország ellen. De ne szaladjuk ennyire előre, a helyzet előtt három és fél perccel a francia csapat kezdte a mérkőzést a Stade de France-ban, 75 ezer néző előtt, és amelyen tétmeccsen először már új szabályok szerint játszanak a csapatok. 

Ha kíváncsi a mérkőzés legfőbb eseményeire, indítsa el az animált videót.

Egy-egy előreívelés után a románok rúghattak szögletet, a labda a hosszún érkező Stanciu elé került, aki Llorisba lőtte. Hatalmas védés volt, de lehet, hogy pontosabban fogalmaznánk, hogy a románok hatalmas helyzetet puskáztak el, mert ebben benne volt a gól. Nem sokkal később a románok ismét összehoztak egy gólt, igaz, ez már a saját kapujuk előtt történt, ahol egy rossz felszabadítási kísérlet után Griezmann fejelhetett kapura, de csak a kapufát találta el. 

A románok egyáltalán nem megilletődötten játszottak, inkább a franciáknál volt megfigyelhető némi zavarodottság. Percekkel később ismét ő lőhetett kapura egy beadás után, de centikkel mellé ment a lövés. Ahogy látszódott, egy román védő is beleért, de ezt a magyar játékvezető nem látta.

Egy szabadrúgást leszámítva, Pogbát gáncsolták, kesztyűs kézzel bántak egymással a csapatok, Kassai Viktor a 32. percben mutatta fel az első sárgát kezezésért Chirichesnek. Később meg kellett szakítania a játékot, amikor Adrian Popa lépett volna ki, de két francia védő összezárt, és Koscielny még bele is rúgott egyet a combjába, a román pedig lent maradt a földön.

Az első félidő második felére erősen leült a mérkőzés, alig akadt helyzet, a románok jobb oldala volt aktív, Sapunaru bolondította Evrát.

Mi van itt? - kiálthattak fel a franciák

  Amikor a második félidő elején azt látták, hogy megint hatalmas román helyzettel kezdődik a játékrész. Stancu lépett ki jól a francia védők közül, nem volt les, Stanciu emelte be neki a büntetőterületen belülre, a román estében kapásból lőtt, a labda a hosszú mellett hagyta el a játékteret. 

Négy perccel később azonban már a románok előtt veszélyeztetett Giroud, aki szép kiugratást kapott, és a védője lába között lőhetett 10 méterről, de pont a román kapus kezébe. Ha jól számoltuk, ez volt a franciák első kapura tartó lövése. A franciák egyik legjobbja Payet volt, ő adta az előbbi helyzetnél a labdát, majd az 56. percben, a bal oldalon etette meg a védőjét, és ívelte be a 16-osra érkező Pogbának, aki laposan nagy löketet küldött a kapura, de akkor még Tatarusanu védett. Nem úgy egy perc múlva.

Ki más, ismét Payet adott be, Giroud hat méterre a kaputól felugrott a kilépő kapussal együtt, ütközött az Eb legmagasabb futballistájával, Tatarusanuval, majd a hosszúba fejelt. Itt a szerkesztőségben heves vita alakult ki, hogy mennyire volt szabályos, ugyanis Giroud a könyökével meglökte a kapus karját, de a találkozás már az ötösön kívül történt, így mondjuk azt, hogy véleményes gól volt.

A románok egy perc múlva egyenlíthettek volna, de Andone fölé fejelt. Ezután francia helyzet következett, nem sokkal később pedig a románok egyenlítő gólja.

Kassai Viktor teljesen jogosan megadott tizenegyesét, Evra Stancut gáncsolta, az áldozat értékesítette, a gólt a kapu bal oldalába lőtte. A franciák cseréltek, Griezmann helyett a jobb szélre Coman érkezett.

Aztán még több csere jött, Pogba helyett Martial, de ezután sem pörgött fel jobban a meccs, a románok állták a francia rohamokat. Aztán a 89. percben Payet lőtt 20 méterről, fordulásból ballal a hosszú felső sarokba. Hatalmas gól volt.

A meccs játékosa nemcsak emiatt lett lett Payet. A franciák középpályása tucatnyi kulcspassza volt, gólpassza és gólja volt. 

A csoportot a franciák vezetik 3 ponttal, utánuk jön Albánia és Svájc, ők holnap játszanak 15 órától, a 4. helyen a románok.

 

Rovatok