Index Vakbarát Hírportál

Dzsudzsák, Dele Alli, Kovacic egy lapon? Itt a magyar válasz

2016. június 11., szombat 09:20 | aznap frissítve

Kiválasztottuk azt a 100 futballistát, aki az Európa-bajnokság 552 játékosa közül a meghatározó lehet csapatában, és befolyással bírhat az Eb menetére. Az első részben bemutattuk azt a 20-at, akik éppen befértek a listába, most jönnek a hasznos háttérmunkások, 80-tól 61-ig. Az összeállításból kiderül, a 100-ban nem egy magyar futballista is helyet kapott.

Christian Fuchs, Ausztria, védő

 Leicester City,  válogatottság/gól: 75/1

Az osztrák balhátvédről egy éve még csak a Schalke-drukkerek tudták, hogy a világon van, aztán bajnok lett a Leicester Cityvel, és Ausztriában valószínűleg már igazi sztárnak mondhatja magát. Igazából egy decens balbekk, aki megoldja a feladatát. Ez vár rá a válogatottban is, aminek ő a csapatkapitánya. 

Roman Neustädter, Oroszország, középpályás

FC Schalke 04, 1/0

Júniusig egyszer sem játszott az orosz válogatottban, szülei német származásúak, nem Oroszországban született, és nem is élt Oroszország területén, mégis velük megy az Eb-re a Schalkéban játszó védő. Neustadter 1988-ban, még a Szovjetunióban jött a világra, 1991-ben szüleivel örökre külföldre távozott, ugyanis futballista apja továbbállt aktuális szovjet klubjától. Mivel a német válogatottban sosem futballozott, 28 évesen honosították, így ő lehet az egyetlen légiós az orosz keretben. 

Selcuk Inan, Törökország, középpályás

Galatasaray50/8

Ő rúgta be azt a szabadrúgást, amivel Törökország - a magyar válogatottat pótselejtezőre kényszerítve - kijutott az Európa-bajnokságra. Öt éve a Galatasarayban futballozik, középpályás. 

Hakan Calhanoglu, Törökország, középpályás

Bayer Leverkusen,  19/6

Ez a 22 éves srác a világ egyik legjobb szabadrúgáslövője, egészen elképesztő gólokat rúgott már a Bayer Leverkusenben és előtte a Hamburgban. A baj csak az, hogy másban nem kivételes, legalábbis eddig sokat nem mutatott, ha mozog előtte a labda. Nem véletlenül lett török válogatott német helyett, igaz, már a korosztályos csapatokból is mindig a törököknél játszott. 

Marko Arnautovic, Ausztria, csatár

Stoke City, 51/11

Ausztria Zlatanja istenadta tehetségként indult, 17 évesen a holland Twentében játszott, majd 20 évesen meg is szerezte az Inter. Csakhát amikor rászóltak, hogy a heti hét bulizását csökkentse hatra - legalább a meccsnapok előtt, ugye - , az nem igazán tetszett neki. Így kötött ki Stoke-ban, ahol sokat dob a csapaton. Ha jó kedve van, bármire képes a pályán, főleg az osztrák válogatotton dobhat nagyot. 

Gylfi Sigurðsson, Izland, középpályás

 Swansea City,  38/13

Évek óta a Premier League-ben futballozik, a Swansea-val futott be, a Tottenhamnél sem vallott szégyent, de mégis a walesieknél kellett folytatnia. Nagyon ügyes csatár, aki újra feltűnhet az Eb-n, és még egy lehetőséget kaphat egy nagyobb csapatnál. Az izlandi válogatottban a magyar védőknek kell majd jól odafigyelniük rá.

Kingsley Coman, Franciaország, jobb szélső

Bayern München, 5/1

Belőle szupersztár lesz, sőt, már 19 évesen olyan karrier az övé, amit a futballisták úgy 95 százaléka irigyel: bajnok a PSG-vel, bajnok a Juvéval, bajnok a Bayernnel. A jobbszél az övé, de majd ha erősödik és okosodik, a pálya közepén sem fog megijedni. Mondanánk, hogy az Eb-n futhat be végképp, de ő már ismert futballista. A franciáknál kulcsszerep vár rá. 5/1.

Anthony Martial, Franciaország, támadó

Manchester United, 9/0

Ugyanaz igaz rá, mint Comanra, istenadta tehetség, és a sztárok között a helye. Fél évvel idősebb francia csapattársánál, a Monacóból vitte el a ManUnited egy éve, 50 millió euróért. A csapat házigólkirálya lett azonnal. Leginkább Thierry Henryra emlékeztet, csak ő született középcsatár.

Wojciech Szczesny, Lengyelország, kapus

AS Roma

Az Arsenal kapusa egy éve, 25 évesen távozott az Romába, nem bánta meg, jó szezonja volt. Pár nagyobb pofonba beleszaladtak, de végül meglett a BL-indulás, neki is köszönhetően. Nem ügyetlen, de az átlagosnál semmivel nem jobb kapus. Olyan, mint a lengyel válogatott. Gyerekkorában versenytáncolt, és jó volt gerelyhajításban. 

Mateo Kovacic, Horvátország, középpályás

Real Madrid, 27/1

Az Interben egészen ügyesen mozgott, persze nem annyira, hogy elvigye a Real Madrid, de ez történt, egy éve Real-futballista, és immár BL-győztes is. Nem biztos viszont, hogy ez olyan jó hosszabb távon, ugyanis pocsék szezonon van túl. Az Eb lehetőség lesz neki, hogy újra eladja magát, mert Madridban valószínűleg nem fognak vele komolyan számolni. A horvátoknál viszont most kulcsember lesz. 

Nikola Kalinic Horvátország, csatár

Fiorentina, 29/11

Kissé későn érő horvát csatár, aki csak 27 évesen futott be, tavaly nyáron került a Fiorentinához az ukrán Dnyipróból, amivel EL-döntőt játszott. A Serie A-ban sem volt rossz, 13 gólig jutott a szezon minden meccsét számítva.

Vladimir Darida, Csehország, középpályás

Hertha BSC, 33/1

A csehek és Dárdai Herthájának középpályása az abszolút antisztár: három éve, a Freiburgnál robogóval járt edzésre, és sokáig csak álmodozott arról, hogy pizzát ehessen, erősen gluténérzékeny ugyanis. Tinédzserként majdnem abba is kellett hagynia a futballt, átesett egy kritikus szívbetegségen. Egy éve, Berlinben már felfedezett egy gluténmentes pizzázót, a kismotort pedig a húgának adta, mert a nagyvárosi forgalomban túl veszélyes volt. Rengeteget tud futni. 

Marcus Berg, Svédország, csatár

Panathinaikósz,  38/10

Megbukott a Hamburgban, a PSV-nél se volt az igazi, aztán három éve a Panathinaikoszhoz került, ahol szórja a gólokat. 106 meccsen 64-szer talált a kapuba, megtalálta a számítását. A svédeknél ennek ellenére kiegészítő csatárnak ígérkezik, hacsak nem szorítja ki Zlatant. 

Dzsudzsák Balázs, Magyarország, szélső

Bursaspor, 78/18

A magyar csapat sztárja ki tudja, hol lenne, ha anno nem Oroszország felé veszi az irányt, hanem marad Hollandiában, és szakmai fejlődését helyezi előtérbe. Így is kiváló futballista lett, csakhogy ezt a sorozatos blőd csapatválasztások - Anzsi, Dinamo Moszkva, Bursaspor - miatt sajnos elég kevesen tudják Európában. December végén lesz 30, ha nagyot menne az Eb-n, nem csak az országnak hozhatna dicsőséget, de talán még egy normális nyugati csapat is leszerződtetné. 78/18.

Admir Mehmedi, Svájc, csatár

Bayer Leverkusen, 42/4

Svájci csatár a Bayer Leverkusenből, aki nincs túl jó formában. A Bundesliga-szezonban csak két gólt szerzett, de előtte a Freiburgban 12 volt a rekordja, azelőtt pedig a Dinamo Kijevben játszott.

Dele Alli, Anglia, középpályás

Tottenham, 8/1

Anglia válasza Martialra és Comanra. Egy olyan pengés irányító, aki Paul Gascoigne óta nem tűnt fel a Brit-szigeteken. Egy éve futballozik a Premier League-ben, azonnal a legjobb fiatallá választották, a Tottenham pedig a bajnokesélyesek közé emelkedett vele. Különleges, ha formában van, Angliával bármi megtörténhet ezen az Eb-n.

Arkadius Milik Lengyelország, támadó

Ajax Amsterdam, 24/10

Az Ajaxban nagyon sztárolják, de nem véletlenül ismerik csak kevesen: ha a lebutított holland ligában csatárként nem versz legalább 35-öt, ne nagyon álmodj erősebb bajnokságról. Ő épp hogy 20 fölé jutott 22 évesen. A lengyeleknek tud segíteni az Eb-n, Lewandowski árnyékában. 

Nagy Ádám, Magyarország, középpályás

Ferencváros, 8/0

A legnagyobb magyar tehetség. Középpályás, és valószínűleg már nem a Fradiba fog visszajönni az Európa-bajnokságról. Húszéves, a portugál meccs előtti napon tölti a 21-et, a torna egyik felfedezettje lehet. A középpályán vár rá nagy feladat, támadásban és védekezésben is. 

Lorik Cana, Albánia, középpályás

Nantes, 92/1

Talán ő a legismertebb albán futballista a történelemben. Játszott a PSG-ben, a Marseille-ben, a Galatában és a Lazióban, de a PL-es Sunderlandben is megfordult. 32 évesen a Nantes-ban vezetget le, és nem mellékesen ő a válogatott kapitánya. A csapat először jutott ki bármilyen nagy tornára, otthon arany betűkkel rakják ki a nevét, akármi is történjen az Eb-n.

Valon Behrami, Svájc, középpályás

Watford FC,  63/2

Valaha jó kis szélsőhátvéd volt, de túl van már a Zeniten. Verona, Lazio, West Ham, Fiorentina, Napoli, Hamburg, Watford, ezeket a klubokat nyomta végig külföldön. Jelenleg Angliában van, de fogadnánk rá, hogy az Eb után máshol lesz. Lehet, hogy már otthon, Svájcban. 

Rovatok