Index Vakbarát Hírportál

Lesz, aki a magyarok helyett elbánik az északírekkel?

2016. június 12., vasárnap 14:24

A C csoportban is elkezdődik az 1. forduló: vasárnap két meccset játszanak. Este hat órától Észak-Írország és Lengyelország találkoznak Nizzában, majd két olyan válogatott meccsel, amelyek olyan olyan rekordokat állítottak fel, amelyre méltán büszkék lehetnek.

A lengyelek a németek mögött, a csoport második helyén jutottak tovább és az egész sorozatot figyelembe véve a legtöbb, 33 gólt szereztek, kettővel előzték meg az angol válogatottat.

A története első Európa-bajnokságára készülő Észak-Írország pedig csoportelsőként - éppen a magyarok csoportjából - jutott ki Franciaországba. Ráadásul az északírek tavaly március óta, azaz 12 meccse nem szenvedtek vereséget, és ilyen sorozatra korábban sosem volt példa az ország futballtörténetében.

A lengyelek nagyon erős kerettel érkeztek. Külön ki kell emelniRobert Lewandowskit. A Bayern München csatára 13 góljával a selejtező sorozat gólkirálya lett. Az északíreknél pedig Kyle Lafferty szállította a gólokat, hét találatával holtversenyben a hatodik helyen végzett.

Azt is fontos kiemelni, hogy bár Lengyelország tűnik az esélyesebbnek, az északíreknek nagyon jól megy ellenük, az eddigi hat meccsből háromszor nyert a szigetországi és csak kétszer a lengyel válogatott. Az utolsó két meccsük egy 1-1-es döntetlennel és egy 3-2-es északír győzelemmel ért véget a 2010-es vb-selejtezőkben.

Adam Nawalka a lengyelek szövetségi kapitánya is óva intett mindenkit, hogy lebecsülje a vasárnapi ellenfelet:

Sokat fejlődtünk, nagy reményekkel érkeztünk Franciaországba. De a futball olyan, hogy bármi megtörténhet. Nehéz meccs lesz, de jó játékkal nekünk kell nyerni.

Michael O'Neill pedig Lewandowskit dicsérte, de kiemelte, Arkadiusz Milik is életveszélyes támadó. Ezzel együtt kijelentette, csapata felkészült, ismeri a lengyelek erősségeit és gyengéit is.

A lengyeleknék Brosicki bajlódik kisebb bokasérüléssel, az északíreknél mindenki egészséges, akik nagyon várják már a tornát. Az 1986-os világbajnokság óta az első esemény, ahová kijutottak.

A mérkőzést 18 órától rendezik.

Rovatok