Index Vakbarát Hírportál

A földön fekve fejelés tudománya

2016. június 12., vasárnap 13:36 | aznap frissítve

Ha kiröhögted magad Harry Kane tegnap esti magánszámán, ismerkedj meg a legnagyobbakkal.

A földön fekve fejeléshez speciális képességek kellenek, nem csoda, hogy a futballisták csak ritkán próbálkoznak vele. És akkor se mindig sikerül. Ezt most már Harry Kane is tudja, aki az Anglia–Oroszország-meccsen tett egy gyámoltalan kísérletet a fűben tempózva, és azóta  rajta röhög az internet.

Így fejel egy partra vetett csuka:

Kane szerencséje, hogy a gumiarcú Phil Jones még nála is sokkal idiótábban mutat szuperlassítva, már akkor is, ha nem csinál semmit. Ha pedig kutyaúszásban próbál meg fejjel tisztázni!

Ki is az a Kane?

Phil Jones földön fekve fejel

A műfajnak vannak igazi nagymenői is, például Danny Simpson, aki még 2014-ben a Queens Park Rangers színeiben mutatta be, hogyan használja a fejét egy talpraesett védő, ha elcsúszott.

Nem csoda, hogy ilyen játékosokkal idén bajnok lett a Leicester City.

Vagy Eric Abidal, aki a Sevilla-Barcelona spanyol bajnokin (2012) passzolt(!) fejjel a saját tizenhatosán belül, egy kényesnek tűnő szituációban.

Hiába, ez még a tiki-taka aranykora volt.

Abidal fejelt a földön

A finom megoldások után zúzzunk egy kicsit. Sportszerűségből egyes, bátorságból viszont jeles jár Gaspar Inígueznek (Argentinos Juniors), aki egy 2013-as meccsen a Boca Juniors ellen a fejével rúgta fel ellenfelét. Igen, a fejével.

Gaspar Iñíguez - fejjel előre

A szükséges bátorság nem hiányzott Vidic esetében sem, csak sajnos a labdát nem érte el. Ezért leginkább úgy néz ki a dolog, mintha ráléptek volna a pórázára.

Nemanja Vidic fejjel védene

És akkor most jöjjön minden fekvő fejesek kvintesszenciája, ami egyszerre halált megvető, abszurd és fölösleges. Diego Dedoné mentése valószínűleg a futballtörténelem legértelmetlenebb cselekedete.

  1. az esetből így is gól lett.
  2. a játékos agyrázkódást kapott.
  3. az eset a 91. percben történt, a védekező csapat 2-0-ás vezetésénél.

Történt a Guaratingueta-Vila Nova (2-1) brazil másodosztályú mérkőzésen (2010). A videón a 44. másodperctől.

A műfaj királya a német negyedosztályban található, a Kicker Würzburg játékosa és úgy hívják Bieber (Christopher). Neki sikerült a csúcsok csúcsa, hasmánt csúszva bólintott a Wacker Burghausen hálójába:

Rovatok