Index Vakbarát Hírportál

Ibra egyedül elintézheti az íreket

2016. június 13., hétfő 13:30 | aznap frissítve

Az esti belga-olasz mérkőzés előtt egy Írország-Svédország találkozóval az E csoport is bekapcsolódik az Európa-bajnokság küzdelmeibe. Az Eb legidősebb, csak idegenlégiósokból felálló csapata, az ír próbálja megállítani Zlatan Ibrahimovićot hétfő este a Stade de France-ban.

Mindkét csapat pótselejtezőn harcolta ki a részvételt, a svédek a dánokat, az írek Bosznia-Hercegovinát győztek le a ráadásban. A svédeké volt a nehezebb, hiszen idegenben kellett 2-1-ről megtartaniuk az előnyt, de ez aztán elég simán ment, mert a 76. percre már két Ibrahimović-góllal 2-0-ra vezettek, a vége 2-2 lett.

Ami a felkészülést illeti, Martin O'Neill csapata négy meccset játszott és elég vegyes a kép. Svájcot legyőzték, a fehéroroszoktól kikaptak, a szlovákok és a hollandok ellen pedig döntetlen lett a vége. A svédek hatból csak kettőt nyertek, háromszor pedig döntetlen lett. A finnek és a walesiek elleni 3-0 adhat pozitív válaszokat a kérdésekre.

Az első és a legfontosabb az, hogy Zlatan Ibrahimović mellett akad-e még olyan svéd, aki eredményes tud lenni. Erik Hamrén kapitány kiemelte, nagyon boldog lesz akkor is, ha Zlatan talál be, és akkor is, ha valaki más. A lényeg a három pont megszerzése, mert ez a későbbiekben, a belgák és az olaszok ellen borzasztó nehéz lesz. Egy biztos, ha Ibrahimović gólt szerez ő lesz Eb-t történetének első játékosa, akinek ez négy tornán sikerült.

Az írek, bár 29,8 éves átlagéletkorral érkeztek az Eb-re, több fiatal tehetséggel bírnak. Ilyen például a keret két legértékesebb játékosa, a 25 éves James McCarthy és a 27 éves Seamus Coleman. Rájuk is gondolt O'Neill, amikor azt mondta, hogy nagyon-nagyon jó játkosaik vannak, akik készen állnak a tornára.

Ami még a svédek javára billenti a mérleget, hogy tétmeccsen soha nem kaptak még ki az írektől, az eddigi hat meccsen két döntetlen és négy svéd győzelem született. Az írek két sikere egy 2006-os és egy 1999-es barátságos meccsen született.

A 2014-es vb-selejtezőben találkoztak legutóbb, akkor Dublinban 2-1 lett a svédeknek, a stockholmi visszavágó pedig 0-0-val ért véget.

A találkozó 18 órakor kezdődik Saint-Denisben, a Stade de France-ban. A meccset a szerb Milorad Mazics vezeti majd.

A várható kezdőcsapatok az Uefa.com szerint:

Írország: Randolph - Coleman, O'Shea, Keogh, Brady - Whelan, McCarthy, Hendrick, Hoolahan - Walters, Long

Svédország: Isaksson - Lustig, Johansson, Granqvist, Olsson - Larsson, Lewicki, Källström, Forsberg - Ibrahimović, Berg

Rovatok