Index Vakbarát Hírportál

A játékosok, akik nélkül kevesebb lenne az Eb

2016. június 13., hétfő 10:42

Kiválasztottuk azt a 100 futballistát, aki az Európa-bajnokság 552 játékosa közül a meghatározó lehet csapatában, és befolyással bírhat az Eb menetére. Az első részben azokat mutattuk be, akik éppen befértek a 100-ba, majd jöttek a hasznos háttérmunkások, aztán olyanok, akik nélkül csapatuk béna kacsává válhat. A 100-ban nem egy magyar futballista is helyet kapott, de a következő részben egyértelműen a legmeghatározóbbak következnek.

Jerome Boateng, Németország, hátvéd

Bayern München 27 éves, 192 cm, 90 kg

Válogatott: 58/0

A Bayern München jó felépítésű, gyors védője remekül szerel, és klubcsapata mellett a német válogatottban is alapembernek számít. Jó százalékkal nyeri a párharcokat, a 2014-ben világbajnok német csapat fontos tagja volt. Testvére, Kevin-Prince Boateng a ghánai válogatott tagja, a vb-n már játszottak is egymás ellen. 

Thibaut Courtois, Belgium, kapus

Chelsea, 24 éves 194 cm, 80 kg

Válogatott: 34/0

A belga válogatott kapusa huszonnégy éves kora ellenére már szezonok óta alapembernek számít csapataiban, pedig nem kis klubokban védett. Előbb az Atlético Madridnál húzott le három idényt, majd az angol Chelsea-nél folytatta a pályafutását, igaz, a legutóbbi idényében sokat kellett kihagynia sérülés miatt, de tavasszal már tudott játszani, a tornán is ő lesz az első számú kapus. 

Sergio Ramos, Spanyolország, hátvéd

Real Madrid, 30 éves, 183 cm, 81 kg

Válogatott: 131/10

A Real Madrid és a spanyol válogatott sztárvédője, aki friss Bajnokok Ligája-győztesként érkezik a franciaországi Európa-bajnokságra. Remekül fejel, ezért pontrúgásoknál az ellenfél kapuja előtt is veszélyes, és a nemzetközi rutin sem hiányzik: harmincévesen már százharmincegyszeres spanyol válogatott. Ott volt a nemzeti csapat nagy sikereinél is: kétszeres Európa-bajnok és világbajnok futballista. 

Petr Cech, Csehország, kapus

Arsenal, 34 éves, 196 cm, 92 kg

Válogatott: 120/0

A cseh futball legnépszerűbb játékosa már évek óta. A legtöbben a Chelsea-kapusaként ismerték meg, ahol majdnem tíz évet védett, de tavaly távoznia kellett. Nem ment messze, a szintén londoni Arsenalhoz igazolt, ahol azóta is a kezdőben számolnak vele. Nagyon rutinos és megbízható kapus, a cseheknek szükségük is lesz rá a nehéz csoport miatt. 

Cesc Fabregas, Spanyolország, középpályás

Chelsea, 29 éves, 180 cm, 69 kg

Válogatott: 105 meccs/15 gól

Játszott ő már az Arsenalban, a Barcelonában és az utóbbi években a Chelsea-ben, de mindenhol kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból. Az angol klubjában a szezon első fele nem sikerült a legjobban, de tavaszra már összeszedte magát, még ha nem is volt élete formájában. Rövidpasszoknál a pontossága kiemelkedő, a támadójátékban kulcsszerep vár rá a spanyoloknál. 

Gianluigi Buffon, Olaszország, kapus

Juventus, 38 éves, 191 cm, 83 kg

Világbajnok, sokszoros olasz bajnok, és hiába közelít negyven felé, még mindig az olasz válogatott első számú kapusa. De ez nemcsak a tapasztalata és a neve miatt, inkább azért, mert még ennyi idősen is zseniális védéseket tud bemutatni, néhány hete a Juventusban bravúrral fogott tizenegyest a 91. percben. Minden idők egyik legjobb kapusa még egyszer utoljára nagyot alakíthat egy az olasz válogatottal. 

Mesut Özil, Németország, középpályás

Arsenal, 27 éves, 180 cm, 70 kg

Válogatott: 72 meccs/19 gól

A német válogatott világbajnok játékosának nagy szezonja volt az angol Arsenalban: a bajnokságban tizenkilenc gólpasszt osztott ki és hatszor ő talált be az ellenfeleknek. A nemzeti csapatban is legalább ilyen fontos láncszem az egykori Real Madrid-játékos. Ott volt akkor is, amikor világbajnokságot nyertek 2014-ben, a döntő után az akkori UEFA-elnök Michel Platini az ő mezét kérte el szuvenírnek. 

Eden Hazard, Belgium, támadó

Chelsea, 25 éves, 170 cm, 68 kg

Válogatott: 62 meccs/12 gól

A belga válogatott támadó középpályása már évek óta az angol Chelsea-ben futballozik, de a legutóbbi idénye nem sikerült valami jól, pedig elég nagy elvárások voltak vele szemben. Már az idény elején is voltak gyenge meccsei, és a gólszerzés a későbbiekben se nagyon ment, ráadásul idény közben felmerült az is, hogy a francia PSG-hez igazolhat. Végül maradt a londoni csapatnál, és a nyáron az Európa-bajnokságon próbálhat javítani az idényén. 

Andres Iniesta, Spanyolország, középpályás

Barcelona, 32 éves, 173 cm, 68 kg

Válogatott: 107 meccs/13 gól

Hiába jár már harminc fölött, még mindig a spanyol futball egyik legnagyobb értéke. Bajnokságot nyert a Barcelonával, szóval sikeres idényen van túl, motiváltan érkezik. Ő is ott volt a spanyol válogatott nagy korszakának összes sikerénél: kétszeres Európa-bajnok és vb-győztes is. Még simán benne van, hogy a mostani Eb után a 2018-as világbajnokságon is ott legyen a spanyol válogatott kezdőjében. 

Paul Pogba,Franciaország, középpályás

Juventus, 23 éves, 191 cm, 84 kg

A francia válogatott sztárja a pályafutását a Manchester Unitednél kezdte, de onnan elengedték, amit azóta már rettenetesen megbántak, mert a Juventusnál sikerült kibontakoznia, és meghatározó futballista lett.  Nagy formában zárta az idényt: négy gólt rúgott az utolsó hetekben, emellett a szezon közben gólpasszokkal tömte a csapattársait. A válogatottban is vezető szerep vár rá,  fiatal kora ellenére a hazai pályán Eb-győzelemre hajtó házigazda csapat egyik legfontosabb embere lehet a tornán.

Rovatok