Index Vakbarát Hírportál

Csak a végén vezettek a spanyolok, de így is majdnem meglepték őket

2016. június 13., hétfő 17:05 | aznap frissítve

A címvédő spanyol válogatott csak az utolsó percekben tudta megszerezni a győzelmet a csehek ellen.

A legutóbbi két Eb-t megnyerő spanyol válogatottnak kellett a győzelem első csoportmeccsén a csehek ellen, mert a torna legnehezebb csoportjában a horvátok is győzelemmel kezdtek a törökök ellen.

Az első negyedóra végéig kellett várni az első komolyabb lehetőségre: Silva ugrott ki a szélen, a középre adott labdára Morata érkezett, de a kapura kotort lövés elakadt Cech-ben.

Át is vették a spanyolok a kezdeményezést, előbb Iniesta passzából lett veszély, majd megint Morata próbálkozott egy erős lövéssel. Közben a cseheknek nagyjából csak a védekezésre jutott energiája, mert nagyon beszorultak. 

A félidő végére már egész nyomasztó lett a spanyolok fölénye, egymás után dolgozták ki a helyzeteket, de a középen összetömörülő cseh védők több próbálkozást blokkoltak, vagy Cech volt résen. A csehek aztán a szünet előtt egy kontra végén majdnem meglepték Del Bosque csapatát, azonban Necid lövését simán védte De Gea. 

A szünet után se csökkent a nyomás a cseheken. Centiken múlt, hogy meglegyen a spanyolok első gólja: Morata középre gurítása majdnem a csehek kapujába pattant Hubnikról.

Aztán az 56. percben a csehek a semmiből szerezhettek volna gólt: egy középre ívelt szabadrúgásra Hubnik érkezett, lövésére De Gea odaért a sarokra. Ettől egy kicsit felbátorodtak, és gyakrabban jöttek ki a saját térfelükről. A következő lehetőségük egy szöglet után jött: a spanyolok védelme lassan reagált, és Gebre Selassie középre visszafejelt labdáját Fabregasnak kellett kivágnia a kapu torkából. 

De ez csak átmeneti időszak volt, mert megint jött a nyomasztó spanyol fölény, a gond az volt Iniesteáknak, hogy közben ment a idő, és az utolsó tíz percet is 0-0-val kezdték meg. Hiába változtatott közben Del Bosque, és küldte pályára a 35 éves Adurizt, ettől sem lettek veszélyesebbek a kapu előtt. 

A végére jött Pedro is Nolito helyére, a győztes gólt viszont nem ő szerezte, hanem Piqué. A 87. percben Iniesta tökéletes passzt csavart a cseh kapu elé, a labdát pedig a Barcelona védője bólintotta be.

 

De ahogy két napja az oroszok az angolokat, úgy csehek is majdnem döntetlenre hozták a meccsüket a hosszabbításban: a 92. percben Darida bombázott egy labdát De Geába. 

A vége 1-0 maradt, a spanyolok győzelemmel kezdték az Eb-t, még ha nehezen is ment. A következő körben a spanyolok a törökökkel, a horvátok a csehekkel játszanak. 

Rovatok