Index Vakbarát Hírportál

A magyaroknak álom, az osztrákoknak rémálom

2016. június 14., kedd 21:14

Francia sajtó: Az eredmény felélénkíti Orbánt

Az Eb első meglepetése – írt a francia Le Figaro az magyar győzelemről. A lap szerint előzőleg Ausztria volt a meccs abszolút esélyese, sőt az Eb meglepetéscsapataként is beszéltek róla. A magyarok viszont a lap szerint tökéletesen indították az Eb-t.

A szintén francia Le Monde a győzelem politikai hatásaira is kitér. „Az eredmény felélénkíti majd Orbán Viktor miniszterelnököt” – írta a lap, amelyik kitér arra, hogy a foci Orbán nacionalista politikájának egyik prioritása", és 500 millió eurót költött eddig a stadionok építésére és rekonstrukciójára. A Le Monde is nagy meglepetésnek tartja, hogy a magyarok nyerték a dunai derbit.

Angol sajtó: A magyarok számára álom 

Az angol sajtó is meglepetésként értékeli, hogy a magyar válogatott 2-0-ra legyőzte az osztrákokat az Eb-n.

A BBC amellett, hogy kiemeli, a mérkőzés elején teljesen máshogy is alakulhatott volna a dolog, érdekes párhuzamot von az angol bajnokságot meglepetésre megnyerő Leicesterrel. „Egyre négyszázat fizet, ha Magyarország megnyeri az Eb-t. Vajon húznak egy Leicestert?" – tették fel a kérdést a közvetítésben.

A közvetítésben az is előkerült, hogy fantasztikus pillanat ez a magyaroknak: harminc év után most először jutottunk ki komoly tornára, és győzelemmel kezdtünk. Egy másik szakértő szerint, ha a focit papíron játszanák, az osztrákok nyertek volna, de a füvön bármi megtörténhet.

A Guardian összefoglalója arról ír, hogy a magyarok számára álom, a nagy reményekkel érkező osztrákoknak viszont rémálom lett a meccs. A gólszerzők mellett a magyarok közül Királyt, Dzsudzsákot és Kleinheislert emelték ki, utóbbiról csak annyit írtak, hogy mindig veszélyesnek látszott, ha nála volt a labda.

Magyarország sokkolta Ausztriát – ezt a címet adta a meccs összefoglalójának a Deutsche Welle. Szerintük a második félidő volt a döntő, a szünet az osztrákoknak nem sokat jelentett, de a magyarok önbizalma megjött, ebből lettek a gólok. A lap szerint a magyar csapat teljesen megérdemelten győzött.

„Keveset vártak a magyaroktól, de tökéletesen játszottak és felborították a papírformát" - összegez az Eurosport.com. Az ottani összefoglalóban már azt pedzegetik, hogy az osztrák válogatott megint a torna negatív meglepetéscsapata lehet, Marc Janko játékát kifejezetten csalódást keltőként értékelték.

Ahogy írják, ahelyett, hogy Alaba vagy Arnautovic lett volna a meccs embere, a kivételesen játszó Kleinheisler lett a kulcsember.

„Ki mondta, hogy Isten mindenható?" – utal Pep Guardiola korábbi kijelentésére a Goal.com, hogy a Bayern München istene Alaba, aki a mai meccsen nem sokat tudott tenni az osztrák válogatott győzelméért.

A lap Bernd Storck korábbi kijelentését is idézi, mely szerint a válogatottnak egy kisebb csoda kell majd a világranglista tizedik helyezettjének legyőzéséhez, de úgy tűnik, összejött a csoda.

Rovatok