Index Vakbarát Hírportál

Benne van a top100-ban, góljai után diktátorok, celebek halnak

2016. június 16., csütörtök 07:38 | aznap frissítve

Kiválasztottuk azt a 100 futballistát, aki az Európa-bajnokság 552 játékosa közül a meghatározó lehet csapatában, és befolyása lesz az Eb egész menetére. Az összeállításból kiderül, a 100-ban nem egy magyar futballista is helyet kapott, de itt már a legjobbaknál tartunk, ide Böde már emlékezetes favágó mozdulatával sem kerülhet be.

40. Hugo LlorisFranciaország, kapus
29 éves, 188 centi, 78 kiló

Megvan az a kép, amikor Lukaku térdével ütközik a feje egy angol bajnokin, elájul, de feltétlen folytatni akarja? Hát ilyen ő. Nagy tartást ad a franciáknak, a Tottenham idei menetelésében is fontos szerepe volt, 5 pontot biztosan köszönhet neki a végül második helyre befutó csapat. Ő  a francia csapatkapitány is.

39. Gerard Piqué, Spanyolország, középhátvéd
29 éves, 193 centi, 85 kiló

Ahol szegény Shakira a futballistafeleségek keserű kenyerét eszi, na, abban a Bernabeu családban mesés lehet az élet. A név onnan lehet ismerős, hogy Bernabeuról nevezték el a Real stadionját is, de a védő nagyapja a katalán város egyik leggazdagabb embere volt, egyben a klub alelnöke valaha. Amikor Puyol állt mellette a válogatottban, Eb-t és vb-t nyert, amikor kiesett mellőle, akkor a spanyolok csúnyán megégtek, a csoportban ragadtak. Az első meccsen Ramosszal jól összeillettek. A Barcával nem volt rossz szezonja, és a csehek ellen is az ő fejese döntött.

38. Ivan Rakitic, Horvátország, középpályás
28 éves, 184 centi, 78 kiló

A nemzeti öntudat egyik jeles példája. Baselben született, az ottani akadémián tanult, és sohasem merült fel a szülőkben, hogy ne a horvát válogatottban szerepeljen. Amikor a Sevillából a Barcelonába igazolt, az elején még kihagyták, de összességében mégis példás volt a beilleszkedésbe, ilyen gyorsra talán még azok sem számítottak, akik odavitték, és akik az elejétől bíztak a tudásában és a sebességében, nem utolsósorban gyors passzolási képességében.

37. David Alaba, Ausztria, védő-középpályás
23 éves, 180 centi, 75 kiló

Louis van Gaal balhátvédet csinált belőle. Abból a félig nigériai, félig filippínó játékosból, aki már Bécsben született, és aki az osztrák válogatottban fickándozhat a középpályán. Az ellenfél támadásainak megszűrése valamint a saját támadások szervezése éppúgy a feladata. Az Atletico elleni BL-elődöntőn és a magyarok ellen is óriási kapufát lőtt, távolról is veszélyes tehát. A búcsúzó Guardiola csak annyit mondott róla, ő az istenünk, mert szinte már minden poszton játszott.

36. David de Gea, Spanyolország, kapus

25 éves, 192 centi, 76 kiló

Akkor most gyorsan kapaszkodjunk meg: 167-szeres válogatott kapust, Iker Casillast szorította ki. Szexbotrányba keveredett a torna előtt, mindez sem őt, sem del Bosque kapitányt nem hozta zavarba. A magas labdáknál magabiztosabbnak tűnik, mint elődje volt, és hát övé a jelen és a jövő. 

35. Blaise Matuidi, Franciaország, középpályás

29 éves, 175 centi, 70 kiló

Sokat tehet azért az Eb-n, hogy egyszer arra a polcra emeljék, mint Marcel Desailly-t. A PSG alapembere, kiváló labdaszerző játékos, atletikussága rendkívüli. Pogbával remek párost alkotnak, ebben a szereposztásban ő a rossz zsaru, hogy szolgálhassa a művészt. Vb-n már volt eredményes.

34. Joe Hart, Anglia, kapus
29 éves, 196 centi, 89 kiló

A 2010-es vb-n még egy meccset kapott David James, azóta Hart helye megkérdőjelezhetetlen az angolok kapujában. Négy éve azt a csoportmeccset sikerült kapott gól nélkül lehoznia, amelyiken Kassai Viktor bíráskodott, és nem vette észre, hogy Devics emelése után átjutott a labda a vonalon. Hart édesanyja balett táncos, mozgását tőle is örökölte.

33. Mario Götze, Németország, csatár
24 éves, 176 centi, 64 kiló

A Dortmundban még csak-csak megtalálták a posztját, nem véletlen, hogy Guardiola 37 millió eurót fizetett, hogy ő lehessen az első igazolása 2013-ban. Aztán keveset játszott, ettől még a válogatottban nagy szükség volt rá, a hosszabbításban ő döntötte el a vb-döntőt 2014-ben. Ez a gól nem foglalkoztatja, nem akar abból élni. Még mindig csak 24 éves, de már 52-szeres válogatott, ami a német konkurenciát ismerve kimagasló adat. Édesapja egyetemi professzor Dortmundban.

32. Alvaro Morata, Spanyolország, csatár
23 éves, 189 centi, 85 kiló

Az Olasz Kupa döntőjét csereként beállva döntötte el a Juventus javára, az Eb első meccsén is ő volt a kezdőcsatár. Volt olyan, hogy a spanyolok klasszikus csatár nélkül is képesek voltak meccset nyerni, most azért szükség lesz rá. Ha a szélekről jól kiszolgálják, minden lépése veszélyes.

31. Kevin de Bruyne,Belgium, középpályás
24 éves, 180 centi, 68 kiló

Januári sérülésekor nem lehettünk biztosak benne, hogy láthatjuk az Eb-n, végül ott lesz a Manchester City játékosa. Félve írjuk le, hiszen annyi Pelé volt már, most éppen a Vörös Pelé hódít, történetesen ő. Az előző szezonban 27 gólpasszt adva jött el a Wolfsburgból, ami rekord volt, senki másnak nem sikerült ennyi. Ha a második csoportmeccsen végre vezérré tud válni a sok átlag feletti képességű belga támadó közül gólpasszaival vagy góljaival, akkor a belgák az olaszok elleni kínos kudarc ellenére is sokáig menetelhetnek.

30. Pepe, Portugália, középhátvéd
33 éves, 188 centi, 81 kiló

A BL-döntőn mutatott színészkedése örökre emlékezetes marad, de a Mourinho-korszakban azt is láthattuk, mészáros is tud lenni a pályán. A mieinknek nagyon figyelni kell rá, mert balhéi elhomályosítják azt a tényt, hogy a világ egyik legjobb középhátvédje: jól fejel, ha előremegy; az előreívelt labdáknál pedig szinte minden párharcot megnyer.

29. Dimitri Payet, Franciaország, középpályás
29 éves, 175 centi, 77 kiló

Nagyon át kell gondolnia a franciák összes riválisának, hogy hol szabálytalankodnak. Mert a Reunion szigetén született Payet a tökélyre fejlesztette ebben a szezonban a bumerángra emlékeztető szabadrúgását a West Hamben. A skótok is megszenvedték az utolsó felkészülési meccsen, az első két csoportmeccsen pedig góljaival és passzaival Payet a francia csapat vezérévé vált.

28. Arda Turan,Törökország, középpályás
29 éves, 176 centi, 72 kiló

A törökre pont nem igaz az, ami Rakiticre igen, neki nem ment könnyen a beilleszkedés a Barcelonába, igaz neki fél évet ki kellett hagynia. A válogatottat azonban a vállára veheti, a sebessége megvan hozzá. A 2008-as Eb-elődöntőt eltiltás miatt kihagyta, most szívesen játszana, de ez a csapat most nem annyira jó.

27. Mario Mandzukic, Horvátotszág, csatár
30 éves, 190 centi, 85 kiló

2013-ban gólt lőtt BL-döntőben és nyert, 2015-ben vesztes csapat tagja volt a BL-döntőben. A két adat jól érzékelteti, milyen erős center. Ha az első meccsnél jobban ki tudja szolgálni őt a félelmetes erős horvát középpályás sor, ő pedig átütő lesz a kapu előtt, a horvát lehet az egyik meglepetéscsapat. A 2012-es Eb-n tűnt fel, bár nyilván már addig is hallani lehetett róla a Wolfsburgban, a tornán lett igazán ismert játékos. Magath azt mondta róla: olyan erőnléte van, hogy 2 meccset is le tudna nyomni egymás után.

26. Joao Moutinho, Portugália, középpályás
29 éves, 171 centi, 61 kiló

„Ott van a posztom, ahol akció van. Mert ott kell a leggyorsabban gondolkodnod, gyorsabban, mint másoknak.” Érzékletesebben nem is lehetne kifejezni, mit jelent ő a portugál csapatnak. Ronaldo kiszolgálása is jelentős részben függ tőle. Sérült volt tavaszig, utána tért vissza a Monacóba.

25. Laurent Koscielny,Franciaország, védő
30 éves, 186 centi, 75 kiló

Kiesett a védelem tengelyéből mellőle a realos Raphael Varane, ezért most még nagyobb a teher rajta. Összefoglalhatjuk akár úgy is, az ő hibátlan játékán múlik, meddig jutnak el a franciák. A védő 25 évesen került az Arsenalba, előtte három kisebb francia csapatban (Guingamp, Tours, Lorient) játszott, és Wengeren kívül talán senki sem tudta, hogy mekkora üzletet csináltak. A franciák utolsó felkészülési meccsének az utolsó gólja az ő nevéhez fűződik.

24. Wayne Rooney, Anglia, csatár
30 éves, 176 centi, 83 kiló

2006-ban egy ország azért izgult, hogy rendbe jöjjön a sérülése, oxigénsátorban is kezelték, hogy lerövidítsék a regenerációját. Akkor volt 20 éves, így utólag viccesnek hat ez a sztori. Angliának azonban akkor nagyon sok poszton kimagasló játékosa volt, de csatárban nem volt az igazi, hiszen Crouch minden volt csak meccset befolyásoló erő nem. Most csatárposzton vannak elegen, de az oroszok ellen megmutatta, középpályáról is jól osztogat.

23. Aaron Ramsey,Wales, középpályás
25 éves, 178 centi, 76 kiló

A walesi középpályás néhány gólja hírhedt és híres emberek halálhírével esett egybe. Osama bin-Laden, Kadhafi is akkor halt meg például, amikor Ramsey feltalálta magát a kapu előtt. Steve Jobs, Whitney Houston vagy Robin Williams halála is egybeesett azzal, hogy ő büntetett az Arsenal színeiben, és a teljes listát még nem is említettük. A válogatottra eddig nem volt érvényes ez az átok, de azért a híres emberek félhetnek, ha netán az oroszok ellen kijön neki a lépés. Testvére, Josh a walesi rögbiválogatott tagja.

22. Marek Hamsik,Szlovákia, középpályás
28 éves, 183 centi, 79 kiló

A szlovákoknál kijött egy olyan játékos akadémia nélkül is, amilyenre mi az akadémiák ellenére is hiába vártunk. A Napoliban vezér, az oroszok elleni játéka megmutatta, hogy a szlovák válogatottban talán még annál is több. Akkora tehetség volt a ma már két gyerekes családapa, hogy a Brescia hat Slovanban lejátszott meccs után leigazolta, 17 évesen. A Bresciával a Serie B-ben erősödött, és két szezon után tovább tudott lépni. Vass Ádámnak és Varga Rolandnak ez nem sikerült. Besztercebányán született, de a helyi csapatban sosem játszott.

21. Julian Draxler, Németország, középpályás
22 éves, 187 centi, 72 kiló

20 évesen már világbajnok. A brazilok 7-1-es megsemmisítésekor csereként szállt be a két évvel ezelőtti vb-elődöntőn. Ő a Bundesliga második legfiatalabb gólszerzője, és mivel a Wolfsburg jövőre nem indul a kupában, az Eb-n nagyot alakíthat. Mindkét lábával veszélyes, ha szemtől szembe kerül védőjével simán elhúzhat mellette, utána pedig vagy kapura lő, vagy kiszolgálja a centert.

Rovatok