Index Vakbarát Hírportál

Gera, Puskás: ennyit tudnak rólunk az izlandiak

2016. június 18., szombat 10:21 | aznap frissítve

Gerától tartanak, meg a régi nagy magyar futballnemzet visszatérésétől, de alapvetően bizakodóak, továbbjutásra és ünneplésre készülnek az izlandiak a mai izlandi-magyar meccs előtt - nagyjából ez derül ki a szigetország sajtójának átböngészéséből. 

Régen minden jobb volt

A 300 ezres ország két fő napilapjának egyike, a Fréttabladid kis magyar futballtörténelemmel hangol a mai meccsre: Puskásék idejében még Európa egyik legfontosabb futballnemzete voltunk, de az 1990-es évek óta nem sokat tettünk le az asztalra.

A lap szerint a mostani selejtezősorozatban sem volt túlságosan meggyőző a magyar válogatott, de úgy tűnik, azóta sokat javult. A magyar csapatban az izlandihoz hasonlóan nincsenek sztárok, és nem vagyunk valami jók a labdával. Cserébe erős a csapategységünk, szervezetten védekezünk és kontrázunk - így látja a Fréttabladid.

Az izlandiak viszont erősebbek, és győzelemre kell játszaniuk

- jegyzi meg azért a lap.

A Premier League a mérce, június nekik kedvez

A Fréttabladid szerint Dzsudzsák Balázs a legveszélyesebb magyar, de az ország másik nagy napilapja, a Morgunbladid Gera Zoltánt emeli ki a magyar csapatból. Gera ugyan már 37 éves, de sokat játszott a Premier League-ben, máig kulcsember - írták. 

Gerával kapcsolatban azt emelték ki: kora ellenére a támadások fontos része, de védekezésben is kiemelkedő, ő szerelt a legtöbbet az osztrákok elleni meglepetésgyőzelem során.

A lap arról is ír, hogy a történelmi tapasztalatok felemás szerencsét jósolnak az izlandiaknak: egyfelől a két csapat legutóbbi öt találkozóján magyar győzelem született; másfelől azonban a júniusban rendezett izlandi-magyar meccsek mindegyikét a szigetország nyerte eddig. Ezek egyébként nem ma voltak: 1992, 1993 és 1995 júniusában vertek minket.

Összesen tízszer játszottunk eddig, 7-3-ra állunk, 21-10 a gólkülönbség a magyarok javára.

Továbbjutásra készülnek

Közel tízezer izlandi, az ország lakosságának 3 százaléka érkezett Marseille-be a délutáni meccsre, és a sajtóbeszámolók szerint bizakodóak, ünneplésre készülnek. A britekkel és az oroszokkal ellentétben a balhé helyett bulizással hangolnak a meccsre a helyszínen.

Egy felmérés szerint tíz izlandiból hét továbbjutást vár a csoportkörből; és közel 10 százalékuk szerint az elődöntőig menetelhetnek, sőt vannak, akik Eb-győzelemre számítanak. 

Loki farkasa

És természetesen vannak, akik azért nem veszik túl komolyan ezt az egészet. Vagy csak félreértjük a dolgot, és véresen komolyan veszik. Mindenesetre az angol nyelvű Reykjavík Grapevine híroldal Loki istenség Fenrir nevű óriásfarkasát akarja rászabadítani a magyarokra, illetve villámokkal akarja teleszórni Király Gábor kapuját. 

Sőt, azt is belengették, hogy vulkánkitörést vetnek be a magyarok ellen, és vikingszellem-hajók fognak feltűnni Marseille partjainál. Reméljük, tényleg csak vicc.

Rovatok