Index Vakbarát Hírportál

Két börtönbüntetésre ítélt ultra az orosz küldöttséggel érkezett

2016. június 19., vasárnap 15:07 | aznap frissítve

A francia bíróság eddig három orosz állampolgárt ítélt börtönbüntetésre a marseille-i események miatt, amelyeknek a rengeteg könnyebb sérült mellett két életveszélyes állapotba kerülő áldozata is volt. Ők továbbra is kómában vannak, miután orosz ultrák vascsövekkel és kalapácsokkal felfegyverkezve rájuk támadtak az Anglia–Oroszország-mérkőzés előtt.

Azóta már kiderült, hogy az orosz ultrák kőkemény kiképzéssel készültek az angol szurkolók megsemmisítésére, a mérkőzések előtt és után csoportokba verődve vadásztak áldozataikra. Miközben Vlagyimir Putyin igyekszik elbagatellizálni a történteket, amelyek a Kreml szerint leginkább a nyugati-európai országok orosz-ellenes propagandájának kitalációi, az angol sajtó információi szerint egyre több jel utal arra, hogy a támadásokért felelős ultrák Moszkva tudatos, destabilizáló politikájának részeként érkeztek a tornára.


Ezt természetesen nagyon nehéz bizonyítani, de több dolog is határozottan ebbe az irányba mutat. Például az, hogy a marseille-i bíróságon elítélt három orosz állampolgár közül ketten az orosz labdarúgó-szövetség hivatalos delegációjának tagjaként érkeztek a tornára.

Egyikük, Alekszej Jerunov (Erunov), a Lokomotív Moszkva szurkolókkal való kapcsolattartásért felelős igazgatója, akinek különleges ismertetőjele, hogy egy horogkereszt van a jobb lábára tetoválva. Ő két év börtönt kapott, illetve két évig nem léphet Franciaország területére. Jerunovról közismert, hogy korábban számtalanszor találkozott az orosz sportminiszterrel, Vlagyimír Mutkóval.

A másik elítélt Szergej Gorbacsev, aki az Arsenal Tula szurkolóinak vezetője. Őt 18 hónapos börtönbüntetésre ítélték, és őt is két évre kitiltották az országból. Valószínűleg mindketten azért utazhattak a hivatalos küldöttséggel, mert vezetőségi tagjai az orosz szurkolókat tömörítő hivatalos szervezetnek.

A harmadik elítélt Nyikolaj Morozov, aki a Dynamo Moszkva “Capitals” nevű szélsőséges szurkolói csoportjának vezetője (1 év börtön, 2 év kitiltás).

Bár el nem ítélték, csak az ország elhagyására szólították fel, de korábban Aleszandr Sprigin jelenléte is komoly botrányt okozott. A közismerten náci nézeteket valló ultravezér, aki az orosz szurkolók szövetségének vezetője és tagja a 2018-as oroszországi világbajnokság szervezői bizottságának, emellett Igor Lebegyev, az orosz parlament elnökhelyettesének asszisztense. Lebegyev - illetve a hírek szerint Mutkó sportminiszter is - gratulált az orosz szurkolóknak a marseille-i tetteikért. Alekszandr Sprigin szintén az orosz küldöttség tagjaként érkezett a tornára.

Mindeközben az angol kormányzat egyre biztosabb benne, hogy ami Marseille-ben történt, az valójában Putyin “hibrid-háborújának” része. A szociális médián való jelenlét vizsgálatával több ultráról is megállapították, hogy tagja valamilyen orosz rendvédelmi szervezetnek, míg a rendőrtisztek vallomásaiból olyan részletek derültek ki, amelyek szintén komoly szervezettségre utalnak.

Szakértők szerint Putyin célja Oroszország erejének hirdetése, illetve az “egész világ Oroszország ellen van” narratíva erősítése az országon belül.

Rovatok