Index Vakbarát Hírportál

Megvan az ellenszer, amivel megfogjuk Ronaldót és társait

2016. június 21., kedd 17:07 | hét éve frissítve

A magyar futballválogatott csoportelsőként várja az utolsó, harmadik fordulót a franciaországi Európa-bajnokságon.

Eddig is felszabadultan játszottunk, szerdán sem lesz másként. Kevesen gondolták volna, hogy ilyenkor jobb helyzetben leszünk, mint a nagy favorit portugálok. Az utolsó meccsen a legfontosabb cél, hogy a magunkról kialakított képet nem szeretnénk lerombolni, és remélhetőleg mindez eredményre is fog vezetni

– mondta Németh Krisztián, aki az osztrákok ellen kezdett, Izland ellen kimaradt.

A sérüléssel bajlódó, és pályára még nem lépő Lovrencsics Gergő hozzátette, nem szeretnének lejjebb csúszni az F csoportban, elsők szeretnének maradni. Jó csapatuk van, egy harmadik stílussal szemben is megpróbálnak helytállni.

Cristiano Ronaldo a legveszélyesebb játékos,

de mivel világklasszisok vannak rajta kívül is, rájuk is figyelni kell. Megvan az ellenszer, hogy kontrollálni tudjuk a többieket is. Megkaptuk a megfelelő utasításokat. Az persze pluszt ad, hogy Ronaldo is ott van a pályán, mert nem gyakorta fordul elő, hogy egy futballista vele kerül szembe.”

A Katarban légióskodó Némethet arról is kérdezték, mikor lesz meg az első gólja, amire annyit felelt, hogy fontosabb a taktikai utasítások betartása. Nyilván a kapu előtt igyekszik majd feltalálni magát.

Németh arról is beszélt, hogy a továbbjutásban már akkor bíztak, amikor megérkeztek. „A céljainkat még nem értük el, de egy nagyon jó vonalon indultunk el.”

A múltról is beszélt, hiszen ezúttal is rákérdeztek. 1966 óta ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy egy nagy tornán Magyarország továbblépjen. Akkor a nyolc között a vb-n a szovjetek egy góllal jobbak voltak.

„Más kategóriát képviseltek a régebbi játékosok, ezt mindig kiemeljük. De velük már nem tudunk versenyezni. Azt meg tudjuk tenni, hogy a magyar futballt jó színben tüntessük fel” - összegzett Németh.

Csodásak a szurkolók

A szurkolókra is kitért, mert csodálatos atmoszférát teremtettek, és bízik benne, hogy sportszerűen fogják biztatni őket a hátralévő csoportmeccsen, és majd az egyenes kiesésben is.

A német kapitány, Bernd Storck azzal kezdte, ki gondolta volna, hogy így fogunk állni? Portugáliának mindenképpen nyernie kell. Ez már önmagában nagy meglepetés. Ezért gratulál a csapatának.

„Azt szeretnénk folytatni, amit eddig, fegyelmezett, rendszerezett védelemmel felvenni a küzdelmet. Nagy nyomás lesz rajtunk, nagyobb, mint az osztrákok ellen, mert Portugália a csoport favoritja. Győzni szeretnénk ugyanakkor, mint mindig, még ha ez egy klassziscsapat is. Örülünk neki, hogy egy klassziscsapattal szemben mérhetjük le a tudásunkat.”

Félelem nélkül kell kimenni. Nemcsak a hetes szám ellen játszunk, hanem egy világklasszis csapattal szemben. Ronaldo eddig nem tudta azt teljesíteni, amit vártak tőle, nincs abban a formában. Mindenkit kielemzünk, nem érhetnek meglepetések, erre készítem fel a csapatomat.

A portugálok eddig ötvenszer lőttek kapura, de mindössze egy gólt értek el. Erre a felvetésre azt mondta: ha mindig azzal törődnének, mi volt az előző meccseken, nem lenne  most négy pontjuk.

Nem volt kedve a nyolcaddöntővel foglalkozni, mert még túl távoli.

„Nem tudom feltárni, milyen összeállításban játszunk. Csak annyi biztos, hogy szervezetten fogunk pályára lépni, mert az egyik legjobb csapat az ellenfelünk. Nem hiszem, hogy a játékunkat máshoz tudnánk igazítani, mert nem vagyunk annyira erősek. 110 százalékkal a saját erősségeinkre is kell koncentrálni. Nem mehetünk feltett kezekkel a csatába. Nincs veszíteni valónk, míg a riválisnak van.”

Megkérdeztem: egyetért-e azzal, hogy ha a válogatottját Európa 3 legjobban fejlődő csapata közé sorolják? Azt mondta, nem foglalkoztatja, hogyan értékelik őket. „Csak az számít, hogy ebből a szereplésből mindenki profitálni tudjon. A játékosok is a jövőjükben.”

Rovatok