Index Vakbarát Hírportál

Brutális módban az Eb: egy ágra kerültek az esélyesek

2016. június 22., szerda 07:55

Lesz egy nagyon kemény kieséses ág az Európa-bajnokságon, és lesz egy jóval szerényebb, ez már biztos. Két utolsó körös előzés kellett ahhoz, hogy az erőviszonyok eltorzuljanak. Már a 16 között lesz spanyol-olasz, aminek a győztese a németekkel játszhat, míg a másik ágon lehet szlovák-lengyel negyeddöntő is. Hová érdemes nekünk kerülni?

Visszanyalt a 24 csapatos Eb lebonyolítási rendszere, és már két közepes meglepetés azt eredményezte, hogy a nyolc legesélyesebbnek tartott csapatból öt biztosan ugyanazon az ágon kezdi meg az egyenes kieséses szakaszt, vagyis csak az egyikük mehet el a döntőbe. Ha újabb meglepetés jön, tovább borulhat a két ág közötti ellensúly.

Wales és Horvátország csoportgyőzelme óriásit borított az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszán, hiszen így öt, a végső győzelemre is esélyesnek tartott csapat is ugyanarra az ágra került. Az kedd este már biztossá vált, hogy Olaszország és Spanyolország egymás ellen nyolcaddöntőzik. De ezen az ágon lesznek a világbajnok németek, a házigazda franciák és Anglia is.

Eközben a másik ágon négy csapat helye biztos: Svájc, Lengyelország (ők egymás ellen), Wales és Horvátország került ide.

Az egész a lebonyolítás hibája?

Mivel a csoportkörben szereplő 24 csapatból 16 továbbjut (6 csoportelső, 6 csoportmásodik és 4 csoportharmadik), már a kezdet sem lehet tökéletesen kiegyensúlyozott. Azt ugyan még megoldották, hogy mindkét ágon három-három csoportelső és -második legyen, de az E és F csoport indulói már alapból rosszabb helyzetből kezdtek: ezek győztesei ugyanis nem csoportharmadikkal, hanem csoportmásodikkal nyolcaddöntőznek. Pusztán azért, mert számukra volt peches a sorsolás.

De a másodikakkal is kivételez a rendszer: az A, B, C és F csoport másodikjai egymással, vagyis más csoport másodikjaival találkoznak, míg a D és az E csoport második helyezettjeire (ahogy fent írtuk) csoportelsők várnak.

Itt jön be a meglepetés ereje: pont a B csoportban csúszott az első helyre várt Anglia a második helyre, és kapott így csoportharmadik helyett másodikat. Illetve pont a D csoportban rontották a hajrában a csoportgyőzelmüket a spanyolok, és kapták meg a csoportgyőztes olaszokat.

Az pedig már csak a duplacsavar, hogy a fentebb taglalt ötös pont egy ágra került. Ha csak az olasz-spanyol nyolcaddöntő már a másik ágon lenne, sokkal kiegyensúlyozottabb lenne a folytatás, de nem így lesz.

Szerdán még nehezebbé válhat minden

Portugália ellen tőlünk is meglepetés kellene ahhoz, hogy ne Cristiano Ronaldóék nyerjék a csoportot. Ha nem csinálunk bravúrt, a nyolcaddöntőben Portugália ellen jó eséllyel a nemrég még a FIFA szerint a világ legjobbja, Belgium mehet a továbbjutásért – újabb két, a végső győzelemre is esélyes csapat csaphat össze már a legjobb tizenhat között. Persze még így is jobban járnak, mintha az alsóágas négyessel kellene megharcolniuk.

Vagyis míg az egyik ágon a svájci-lengyel és a walesi-északír nyolcaddöntő után lengyel-horvát és walesi-portugál/belga negyeddöntő lehet, addig a másikon akár egy angol-francia és egy német-olasz/spanyol. A kettő azért nem ugyanaz a kategóriába.

Hiába garantált a továbbjutás, szerencse nélkül nem jár jól a magyar válogatott sem.

Ahhoz, hogy csoportelsők legyünk, Portugália ellen legalább döntetlent kellene játszanunk. Ez persze nem lehetetlen, Izlandnak és Ausztriának is sikerült, de egy olyan csapatnak, amiben ott van Cristiano Ronaldo, háromból egyszer ki kell jönnie a lépésnek – papíron.

Ha Portugália legyőz minket, a másik meccsen pedig nem Izland nyer, miénk a második hely, vagyis Anglia ellen nyolcaddöntőzhetünk. A többit nem is folytatjuk, mert akkor rákerültünk a brutális ágra.

A csoportelsőség mellett a csoport harmadik helyével is elkerüljük a brutálisan erős ágat, ehhez portugál és izlandi győzelem kell, együtt.

Rovatok