Index Vakbarát Hírportál

Premier League: Nincs értelme azon rágódni, mi lesz a Brexit után

2016. június 24., péntek 17:20

Mindenki nyugodjon meg, legalábbis egyelőre.

Az angol bajnokság szóvivője rövid nyilatkozatban reagált a brit EU-s népszavazás végeredményére, amely szerint Nagy Britannia távozik az Unióból.

A választók döntése inkább hosszabb távon teremthet új helyzetet az angol klubfutball, és az országban játszó EU-s nemzetiségű külföldieket számára, leszámítva, hogy az angol valuta berogyása miatt jelenleg 10%-kal kevesebbet érnek például a fontban kapott fizetések, vagy ugyanennyivel többe kerülnek az euróért igazolni vágyott játékosok.

Az EPL szóvivője szerint azonban korai volna még találgatásokba bocsátkozni:

“A Premiere League egy hihetetlenül sikeres bajnokság, amelynek igen erős vonzereje van mind belföldön, mind globálisan (...) Mivel egyelőre lehetetlen megjósolni, milyen politikai és szabályozásbeli változásokat hoz a referendum végeredménye, nincs sok értelme azon rágódni, hogy mi lesz, amíg egy kicsit nem tisztul a helyzet.”

Bár első hallásra semmitmondónak tűnik a nyilatkozat, több szakértő is hasonló állásponton van. A Guardian megkérdezte egy neves ügyvédi iroda társtulajdonosát, aki szerint minden azon múlik, hogy a Nagy Britannia és EU közötti új megállapodás hasonlóan szabad munkaerő-áramlást tesz-e majd lehetővé, mint az Európai Gazdasági Társulás országainak esetében, vagy szigorodnak a feltételek, és a EU-s állampolgárokra hasonló elbírálás vonatkozik majd, mint a nem az EU-ból érkezőkre.

A világ pénzügyi értelemben legsikeresebb és legnagyobb futball bajnoksága addig sem vár tétlenül, amíg ez kiderül.

“Nyilvánvaló, hogy továbbra is együttműködünk a kormányzattal, bárhogy is alakuljanak is végül a dolgok” - zárta tájékoztatóját a szóvivő.

Az angol legfelsőbb osztályban az elmúlt szezonban 100 olyan nem brit EU-országból érkező játékos volt, aki nem felelne meg az Unión kívüli külföldiekre vonatkozó, 2015 tavaszán megszigorított szabályoknak. Egy osztállyal lejjebb még ijesztőbb a kép, a Championshipben összesen 23-an kaphatnának munkavállalási engedélyt, 180 játékosból. Talán az sem csoda, hogy a skótok annyira maradni akartak, náluk ugyanis az 53 érintettből senki sem felelne meg a követelményeknek.

Ha érdekli a Brexit hatása az angol bajnokságra, feltétlenül olvassa el tegnapi összefoglaló cikkünket.

Rovatok