Index Vakbarát Hírportál

Wales továbbmenetelt, negyeddöntős

2016. június 25., szombat 19:59 | aznap frissítve

Wales egy öngóllal győzte le Észak-Írországot, amely a meccs nagy részében jobban is játszott. Az első félidő, hogy finoman fogalmazzunk, nem hozott látványos játékot, ha egy kicsit kritikusabbak akarunk lenni, akkor azzal jellemezhetjük, hogy azt a fajta focit hozta, amit a britek még akkor játszottak, amikor nem nemzetközi sztárokkal volt tele a Premier League. Amolyan régimódi angol focit. 

Az is meglepő volt, hogy inkább az északírek irányították a játékot, főleg a bal oldalról, sokkal veszélyesebb akciókat vezettek. Wales a 20 percben lőtt először kapu felé, ezt az az Aaron Ramsey követte el, akinek addig száz százalékos volt passz hatékonysága.

És akkor statisztikák a félidőből: Walesnek nem volt kaput eltaláló lövése, ellenben a két északírrel. A labdabirtoklásban, illetve a passzokban is viszont a walesiek voltak sokkal jobbak (58%-42%, ill. 251-151).

A második félidő egy walesi helyzettel kezdődött, de Vokes elrontotta Ramsey 40 méteres tökéletes passzát. Aztán Gareth Bale jött, megint egy szabadrúgással, ez végre kaput talált, de Michael McGovern bravúrral tolte mellé.

Utána megint az északírek voltak igazán aktívak, de szinte helyzet nélkül telt el a második félidő fele. Aztán a 75. percben az a Gareth McAuley lett a negatív hős, aki korábban a fejes góljával a nyolcaddöntőbe segítette csapatát. Bale bal oldali beadását lőtte saját kapujába, ha nem így tett volna, a mögött érkező Hal Robson-Kanu intézte volna el.

Az utolsó percekben a zöldek mindent megpróbáltak, de komoly helyzetük nem adódott. Eközben pedig a walesiek jó labdaszerzéssel próbáltak az ellenfél kapuja elé kerülni. De ahogy a meccs nagy részében, az utolsó percekben sem nagyon sikerült.

A walesi csoda tehát folytatódik, az Eb újonca bejutott a negyeddöntőbe, ezzel beállította az 1958-as rekordját. Akkor a svédországi világbajnokságon Magyarországot és Mexikót megelőzve jutott a negyeddöntőbe, ahol végül a braziloktól kapott ki 1-0-ra Pelé góljával.

A győztes csapat Magyarország–Belgium meccs továbbjutójával játszik majd az elődöntőért.

Wales–Észak-Írország 1-0 (0-0)

Gólszerző: McAuley (öngól) 75.

Rovatok