Index Vakbarát Hírportál

Megverhette volna a belgákat, de kegyetlenek voltak vele

2016. június 25., szombat 23:08

A 92-szeres válogatott Fazekas László kultikus alakja volt a magyar futball-válogatottnak, sokáig a második volt az örökrangsorban, aztán Király Gábor után Juhász Roland is megelőzte, Gera Zoltán pedig befogta, és vasárnap este ő is lehagyhatja válogatottságban.

Az évtizedek óta Belgiumban élő Fazekas az MLSZ hivatalos honlapján az élet rendjének nevezte, hogy ezeket a csúcsokat megjavítják a játékosok.

A csatár ott volt azon az 1982-es vb-meccsen, amikor a magyar győzelem továbbjutást jelentett volna, de Czerniatynski egyenlített. Fazekast pedig Pfaff ugyan elgázolta a tizenhatoson kívül, az angol játékvezető nem merte kiállítani.

Belgium legutóbb 1958-ban kapott ki Magyarországtól.

A már az edzősködéssel is felhagyó Fazekas úgy gondolja, hogy a Zenit védekező középpályása, Axel Witsel lehet a magyar siker kulcsa. Őt ugyanis lassabbnak tartja, mint a nemzetközi klasszisokat, és ő lassítja a belgák támadásait. Ezzel szemben Hazardot és De Bruyne-t a legjobb belgáknak nevezte. Hazardra figyelni kell, szerinte ő egy Messi típusú labdarúgó, kifejezetten nehéz ellene focizni.

„Nagyon szeret kényszerítőzni, ezt pedig le lehet lesni, így el lehet rontani a játékát. Figyelni kell az egyedüli ékre, Lukakura is, de ha nem kap labdát, ő sem tud mit csinálni, ezért az esetében inkább azt kell megakadályozni, hogy eljussanak hozzá a passzok. Ha beívelések jönnek a kapu elé, mindig külön őrizni kell” - magyarázta.

Fazekas Storckot olyan szövetségi kapitánynak tartja, akinek nem voltak előítéletei, elfogultság nélkül kezdett a munkába. Nála mindenki nulláról indult, egyforma eséllyel szálltak harcba a kerettagságért a játékosok. Ha olyan edzőről van szó, akinek jó szeme van, ilyenkor könnyen meglát dolgokat, amire a hazai edzők esetleg nem is gondolnának.

Ezért lepődtek meg Bernd Storck néhány döntésén, de eddig ezek mind bejöttek.

„Mikor annak idején az én esetleges magyarországi szerepvállalásomról volt szó, még hátrányként esett latba, hogy nem ismerem tökéletesen a hazai közeget, most pedig kiderült, hogy adott esetben ez előny is lehet.

Rovatok