Index Vakbarát Hírportál

Pórul jártak a horvátok, kitámadtak, Ronaldóék büntettek, negyeddöntősök

2016. június 25., szombat 23:46 | hét éve frissítve

Már azt hittem, hogy megint csak tizenegyesekkel dől el az Európa-bajnokság harmadik nyolcaddöntője, és akkor Portugália a 117. percben egy váratlan letámadás után megnyerte a mérkőzést, és továbbjutott a negyeddöntőbe. Horvátország pedig úgy vesztett, hogy végig a kezében volt a győzelem. Az, hogy az Eb legrosszabb meccsét láthattuk, nem kétséges még úgy sem, hogy csak a 116 és a 122. perc között láthattunk jó futballt. Addig nem volt például kapuralövés sem. De kezdem az elején.

Nani a 100. válogatott meccsén lépett pályára, ezzel ő a negyedik portugál, aki ezt elérte. Perisicnek most a hajába nem Horvátország térképe volt belenyírva, hanem egy piros fehér sakktábla. A horvátok kezdtek, az első percekben beszorították a portugálokat a kapujuk elé, majd percek alatt a középpályára tolódott át a játék, enyhe horvát fölénnyel. És ez így folytatódott.

Ronaldo a 20. percben kezdett éledezni, amit két kemény belépője jelzett,  majd ellene követtek el szabálytalanságot. Az első helyzetecskére a 25. percig kellett várni, a bal szélen Ronaldót buktatták, a szabadrúgás után a labda az ötös felé szállt, Pepe szabadon fejelhetett, de méterrel fölé.

A 30. percben a középpályán Nani adta el a labdát, Perisic futott el vele a jobb oldalon, bevitte a büntetőterületen belülre, visszahúzta a labdát, majd ballal lőtt, de jócskán mellé.

A félidő végére felpörgették a játékot, előbb a horvátoknál végződött rosszul egy ígéretesnek tűnő támadás a rossz beadás miatt, majd Nani pörgette át a labdát ellenfelén, de a kapus kiért a labdára.

A második félidőben az edző nem sokat várt, már a negyedik percben becserélte Renato Sanchest, Andre Gomes jött le. Ettől mozgalmasabb meccset vártunk, de az 52. percben a horvátok előtt adódott helyzet, a szélen Ivan Strinić ment el veszélyesen adott középre, Pepe tisztázott, de utána egyből kis szöglettel jöttek Rakiticék, ő lőtt középre, Brozović azonban 10 méterről fölé bombázott.

Az 57. percben Joao Mario és Renato Sanches már egy igazi portugálos támadást hozott össze, háromszor passzoltak egymásnak, de aztán Renato Sanchez 17 méterről gyengén mellé lőtt. A több helyzet továbbra is a horvátok előtt volt, ahogy a félidő közepén a legnagyobb helyzet is. Srna adta be jobb oldalról szabadrúgást, Vida fejelt öt méterről, de a hosszút nem találta el, a meccs legnagyobb helyzete volt, mögötte Mandžukić ugrott a labdáért, ő biztosan befejelte volna.

A legnagyobb játékvezetői hiba ezután jött, egy védelmi hiba után Nani ugrott ki, Strinić pedig jó nagyot belerúgott, de a bíró nem ítélt büntetőt, pedig simán belefért volna.

A portugálok a 60. perc után fokozatosan átvették a kezdeményezést, többet voltak játékban, de úgy estek-keltek, mintha részegek lennénk. Nani például egy kiugratás után úgy futott 15 métert a labdával teljesen egyedül a jobb oldalon, hogy csak azt kellett néznie, mikor és kinek adja be. Ezek után nemcsak hogy kigurult a labda az alapvonalon, de a beadás pillanatában Nani még el is csúszott.

A meccs utolsó perce bármiféle elképzelés nélkül zajlott le, jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. A hosszabbításban a horvátok tudták mit akarnak, előbb Perisic csúsztatta meg 17 méterről Corluka előrevágott labdáját, de ez is fölé ment, majd Kalinic kapott nagyszerű kiugratást, de 16 -ról nagyon rosszul találta el a labdát.

A második tizenöt percben aztán több rohamot láthattunk mint addig az egész meccsen, de egyedül egy horvát szöglet után Vida fejese volt veszélyes, de gondolom mondani sem kell, az is fölé ment. Majd Perisic futott az alapvonalig veszélyesen adott középre, lemaradtak a labdáról, nagyon megnyomta a horvát csapat a végét, de a labdavesztés végzetes lett, négyen támadtak háromra a portugálok, Nani nagyon furcsán lőtt a hosszú felé Renato passza után, Ronaldo érkezett, de öt méterről a kapusba lőtt, a felpattanó labdára azonban érkezett Quaresma, aki egy méterről fejjel betalált. A horvátok kitámadása megbosszúlta magát, ekkor már nem volt idő a fordításra, bár a kapujuk elé szögezték a portugálokat, és Vida még utoljára a kapu mögé pörgetett, de maradt az 1-0.

A két csapatnak ez volt a 4. meccse, a portugáloknak 7-0-ás gólkülönbségük, mind a négy meccsüket megnyerték.

Rovatok