Index Vakbarát Hírportál

Hősökként távoznak a magyarok, különösen Király

2016. június 27., hétfő 10:41

A legtöbben a kapusunk teljesítményét dicsérik a külföldi sajtóban, mások szerint szerencsénk sem volt.

Bár a külföldi sajtó egyértelműen a belga világsztárok (és kiemelten Eden Hazard) játékát dicséri, elismerően szól az erőn felül teljesítő magyar csapatról is.

„Bernd Storck csapata büszke lehet a teljesítményére, pedig 1986 óta először szerepelt nagy nemzetközi tornán" - írja értékelésében a BBC, kiemelve, hogy Belgium egyértelműen jobb volt az első félidőben, a szünet után azonban jelentősen javult a játékunk, és Szalai Ádám fejesével vagy Juhász Roland szép lövésével könnyen gólt is szerezhetett volna Magyarország.

„Ha ezek közül a helyzetek közül valamelyiket értékesítik, egész más is lehetett volna a végeredmény" - írja a brit közszolgálati híroldal.

A Guardian is kiemeli, hogy a második félidőben a belgáknak nagy szükségük volt Vermaelen kivételes mentésére Szalai fejesénél, illetve Courtois bravúrjára Pintér lövésénél, hogy megtartsák az előnyüket, Storck pedig sajnálhatja, hogy nem ilyen felfogásban kezdték a meccset a mieink. A cikk szerint egyébként Hazard még soha nem játszott ilyen jól a válogatottban.

A francia L'Equipe Király védéseit dicséri, és a magyarok gyengébb teljesítményéért nagyban Kleinheisler hiányát okolja, a sportlap szerint nélküle Szalai nem kapott megfelelő támogatást a középpályáról, ezért a meccs nagy részében elszigetelten vergődött a belga védők gyűrűjében. A legmagasabb osztályzatot (7-est) is Király kapta a magyarok közül.

A Goal.com is osztályozta a játékosokat: a legjobb értékelést, három és fél csillagot Király kapta, aki nem tehetett a gólokról, a mezőnyjátékosok közül pedig Dzsudzsák, Pintér, Lovrencsics, Juhász és a csereként beállt Elek kapott két és fél csillagot, a többiek ennél gyengébben végeztek, a leggyengébbnek Lang Ádám játékát ítélték, akinek csak egy csillag jutott. A mezőny legjobbja természetesen náluk is Hazard lett.

Az ESPN szerint Király volt a magyarok hőse, nélküle már az első félidőben eldőlt volna a meccs: „Legyőzhetetlennek tűnt, és kétségeket ültetett el a belgák fejében" - írja a sportlap értékelése, mely szerint Király Gábor még a négy kapott gól ellenére is jogot formálhatna a mezőny legjobbja címre. (Király egyébként az Opta statisztikái szerint az Eb legtöbb védését produkálta a belgák ellen.)

Sőt, az ESPN el is búcsúztatta a kiesett magyar csapatot, amely az energikus játékával és Bernd Storck "proaktív" meccselésével hívta fel magára a figyelmet. Az amerikai site külön kiemeli, hogy a "szedett-vedett játékoskeret" erőn felül teljesített az Európa-bajnokságon, de Kleinheisler nagyon hiányzott a csapatból, viszont a második félidőben még így is vissza tudott jönni a meccsbe. Az ESPN szerint a magyarok hősökként távoznak, és hiányozni fognak az Európa-bajnokságról.

A népszerű focistatisztikai oldal, a Squawka osztályzatai szerint Dzsudzsák volt a magyarok legjobbja (7/10), szerintük a szélső felemelt fejjel mehet haza. A Squawka szerint Királyt nehéz helyzetbe hozta a szerencsétlenkedő védelem, de így is megmentette a csapatunkat attól, hogy kriketteredmény szülessen. Rajta kívül még Kádár, Lovrencsics és Pintér játékát jutalmazták 6-os osztályzattal, a többiek 5-ös vagy 4-es osztályzatot kaptak.

Rovatok