Index Vakbarát Hírportál

Másszon már le a kispad tetejéről, mester!

2016. június 28., kedd 12:30

Antonio Conte remek futballista volt, a Juventusszal mindent megnyert, Olaszországgal Eb- és vb-döntős is volt, bár nem túl sokszor, hússzor játszott a válogatottban. Védekező középpályáshoz képest sok gólt lőtt, azokat rendben meg is ünnepelte, rendesen, de nem kirívóan. A pályán egyáltalán nem volt izgatott egyéniség, nem borult el az agya, nem voltak meggondolatlan, heves faultjai.

2004-es visszavonulása után edző lett, 2011-ben megkapta a Juventust, és ott már lehetett látni, hogy a megszokottnál kissé jobban képes örülni a góloknak. De nem csak akkor, a gólok között sincs egyetlen unalmas pillanatunk sem, ha az edzőkamera felvételeit nézzük.

Olasz kapitányként az Eb-n viszont új szintre emelte a heveskedést még az olasz kapitányok között is.

Az első meccsen, Belgium ellen az első góljuknál úgy örült, hogy összefejelt a cserejátékos Zazával, és elkezdett vérezni az orra.

Hétfőn, amikor kiverték Spanyolországot, az első perctől formában volt. A vezető góljuknál elszabadult a pokol a kispadjuknál, és persze Conte kezdte a showt. Az egyik segédje rutinosan már lebukott, amikor vezetőedzője szaladt, hogy megölelje őt. De a legjobb, hogy Conte aztán mégis úgy gondolta, túlzásba viszik, és "calma, calma" felkiáltásokkal - "nyugalom, nyugalom" - csitított mindenkit.

Ez egyébként a második leggyakrabban használ kifejezése meccs közben, sokat kiabálja a játékosainak is, miközben ő majd' megőrül. A szava járása a "vai, vai", azaz gyerünk, gyerünk.

A katarzis a spanyolok ellen az utolsó percben jött el, amikor Pellé berúgta a második góljukat, és eldőlt, hogy kiverik az Eb-címvédőt. Ekkor Conte a kispadhoz, rohant, és felkapaszkodott annak tetejére, rázta az öklét az olasz drukkereknek. Még az egyik szekuritis is rászólt, hogy ezt azért nem kéne.

Minden megőrülése mellett Conte természetesen tökéletes olasz úriember, mindig a válogatott öltönyében, nyakkendővel, elegánsan - mindez csak még viccesebbé teszi, mikor elszáll az agya.

A 46 éves edző csak az Eb végéig marad az olasz padon, a nyáron átveszi a Chelsea-t. Biztosan az angol sajtó kedvence lesz.

Rovatok