Index Vakbarát Hírportál

Portugália tizenegyesdrámával, nyert meccs nélkül elődöntős

2016. július 1., péntek 00:09

Lengyel-portugál 1-1, tizenegyesekkel 5-3 az első negyeddöntőben. C. Ronaldóék a walesi-belga győztesével játszanak.

A portugál kapitány újra összevissza keverte a lapokat, illetve a kezdőjét, a lengyeleknél viszont nem volt változás az előző, svájciak elleni meccshez képest. Portugáliából kimaradt az irányító, Moutinho, bekerült viszont - először - a 18 éves Renato Sanches, és kezdett középhátvédben Ricardo Carvalho helyett Hector Fonte.

Jobbhátvédben pedig Cedric, aki már a második percben főszereplő is lett. Grosicki kapott rövid keresztlabdát, de a portugál jobb-bekk olyan szinten futott alá a labdának, hogy az nem átrepült a feje fölött, hanem átpattant rajta, így juthatott el a kissé meglepett Grosickihez.

A balszélső futott vele egy kicsit, tökéletesen megtalálta Lewandowskit, aki az Eb-n az ötödik meccsén végre eltalálta a kaput, és gólt rúgott. Szépen kipasszolt csapatgól volt.

A lengyelek vissza is álltak, ahogy megtették Svájc ellen is, de most veszélyesebbek voltak. Húsz perc múlva nullára sakkozták a portugál védelmet, ám középen nem érkezett senki, bár Grosicki tette a labdát. Jobb lett volna, ha bevállalja a lövést éles szögből, bár valóban úgy lett volna játék, ahogy ő csinálta.

Fabianskinak ezzel szemben csak egy lapos Ronaldo-lövést kellett fognia, egészen a 33. percig, amikor bravúr lett volna tőle a védés, de nem jött össze neki. Renato Sanches kényszerítőzött Nanival, a volt manunitedes oxival szépen visszatette neki, ő egyet tolt rajta, és ballal bezúdította a bal alsóba. Elsőre nem is látszott, hogy egy védő combján megpattant, de másodikra, harmadikra, negyedikre és ötödikre igen, a kapustól extrabravúr kellett volna.

A félidő iksz maradt, és a második félidő sem kezdődött nagy iramban. Tíz perc kellett az első helyzethez, C. Ronaldót indították be a védők mögé, bármit csinálhatott volna, akkora előnye volt a védő előtt, de elhamarkodta, és még az oldalhálót sem találta el.

A jobbhátvéd Cedric a 64.-ben lőtt nagyon messziről, ha 50 centivel beljebb megy, óriási gól, így simán mellé ment. Ronaldo indította ezt az akciót csodás labdaátvétel és passz után.

Ekkor már a portugálok kezdték teljesen átvenni az irányítást, a lengyel térfélen tudták tartani a labdát. A lengyelek viszont két kontrával támadtak vissza, az egyikből Milik gólt is rúghatott volna, de az ötös sarkáról nem tudott elég erősen beleérni a labdába, így Patricio ügyesen leért rá, fogta.

A 80.-ban Pepe ugrott ki a védősorból, pár lépés után C. Ronaldót akarta megjátszani ziccerben, de Jedrzejczyk becsúszott, mentett, amiből majdnem öngól lett. A labda öt centivel ment el a jobb kapufa mellett.

Öt perccel a vége előtt C. Ronaldo simán eldönthette volna a meccset, a labda a kaputól tíz méterre esett le a lába elé, de dropból lyukat rúgott.

Jött a hosszabbítás, sorban másodszor mindkét csapat számára, a lengyelek a svájciakkal kényszerültek ráadásra, Ronaldóék a horvátokkal.

Újra Ronaldo előtt adódott óriási helyzet amikor még 120 másodperc sem ment el a hosszabbításból, tökéletes beadást kapott, de átlépett a labdán, ami a kaputól négy méterre kifelé pattant a sarkáról.

Az egyik oldalon Milik lőtt mellé, a másikon Nani a kapus kezébe távolról, és volt egy lengyel lapos beadás, amire nem érkezett senki, így a 105. perc után is 1-1-gyel fordultak a csapatok.

A ráadás második félidejének legnagyobb eseménye egy berohanó néző volt.

Jöhettek a tizenegyesek.

Portugália jutott az elődöntőbe, várja a pénteki Wales-Belgium győztesét a jövő szerdai elődöntőben. Úgy lesznek ott Ronaldóék, hogy eddigi öt Eb-meccsükön 90 perc alatt egyik ellenfelüket sem tudták legyőzni.

Rovatok