Index Vakbarát Hírportál

A belga zászló fekete-sárga-piros, de miért világoskék a mezük?

2016. július 1., péntek 22:38

Már a Magyarország elleni Eb-nyolcaddöntőn is sokaknak feltűnhetett, hogy Belgium világoskék mezben futballozott ellenünk, ahogy pénteken Wales ellen is. De miért, hiszen a belga zászló fekete-sárga-vörös színű? Az eredetet nem a nemzeti színekben és nem is a futballban, hanem a kerékpározásban kell keresnünk.

Magyarországról nézve elképzelhetetlen, de a belga kerékpárosok, legyenek akár dagonyázó ciklokrosszosok vagy port nyelő országútisok, legalább akkor sztárok, ha nem nagyobbak, mint a futballisták. Az ottani sportlapok gyakran csak bringás eredmények után hozzák a focihíreket.

Van is rá okuk, a belga kerékpárosok már a huszadik század eleje óta szállítják a kiemelkedő eredményeket. Már 1912-ből van Tour de France-győztesük, a második országúti vb-n 1928-ban már ők adták a bajnokot, hogy aztán az ötszörös Tour de France-győztessel és a minden versenyen éhes Kannibállal, Eddy Merckx-szel betetőzzön minden az 1970-es években.

Persze azóta is él a hagyomány, Tom Boonen és legutóbb Philippe Gilbert 2012-es győzelme dagaszthatta a belga büszkeséget, hogy a seregnyi tavaszi klasszikus győzelemről ne is beszéljünk. Ciklokrosszban pedig szinte mindig háziversennyé fajulnak a világbajnokságok, szinte csak világoskék mezest látni az élmezőnyben.

Igen, a kék trikó a mellrészen a belga trikolórral a kerékpárosoktól jön, évtizedek óta ilyen mezben tekernek a világversenyeken. Az kissé homályos, hogy rájuk hogyan került ez a nemzeti színek helyett, de egy a trikók eredetét kutató dizájner szerint egy francia kerékpárgyártónak köszönhető mindez.

Az Alycon cég a huszadik század elején nemcsak hazai, de számos belga kerékpárost is szponzorált.  Például az első belga Tour-győztes, Odiel Defraeye is kék Alycon-kerékpáron hajtott, de későbbi bajnokok is, mint Maurice Dewaele, Romain és Sylvére Maes is a cég támogatottja volt, és hordták kék mezét.

Minden valószínűség szerint ez a kék szolgálhatott a későbbi válogatott mez alapjául – talán már az első kerékpár-vb-n, 1927-ben is ilyenben hajthattak – hogy aztán hagyománnyá váljon.

Ez a hagyomány és a kerékpárban elért eredmények tisztelete kúszott át tavaly belga futballisták idegenbeli mezére is az Adidas tervei alapján. Egy nagy különbség azért van, a futballmezen nincsenek azok a hátsó zsebek, amelyek egy kerékpáros számára elengedhetetlenek.

Rovatok