Index Vakbarát Hírportál

Az Eb sokkja: Wales verte a belgákat, elődöntős

2016. július 1., péntek 23:16

Az Európa-bajnokság legváratlanabb eredményét hozták össze a britek, és egész könnyen, csodás gólokkal győzték le a negyeddöntő és az Eb egyik favoritját.

A belgák Magyarország kiverése után nagy önbizalommal mehettek neki a meccsnek, négy gól az négy gól, és Wales már az előző körből is csak egy kiszenvedett öngólos győzelemmel jött tovább.

Figyelmeztető jel volt viszont Wilmots válogatottjának, hogy két hátvédjüket elvesztették, Vermalen sárgalapok, Verthongen sérülés miatt nem léphetett pályára. Denayer került így a védelem közepére Alderweireld mellé, balra pedig Jordan Lukaku ment ki, a csatár Romelu öccse.

A meccs dettó úgy kezdődött, mint a magyar-belga, a hetedik percben óriási hármas lehetőséget úszott meg Wales. A BL-döntős Carrasco közeli ziccerét Hennessy védte, Meunier ismétlését Joe Allen a vonalról vágta ki, Hazard triplázásába egy másik védő feküdt bele, a labda róla pattant fölé.

A második belga sanszot már wales sem úszta meg, igaz, ez helyzet sem volt, csak egy óriási villanás az Eb egyik legjobb középpályásától: Nainggolannak gurítottak vissza egy labdát a kaputól 25 méterre, telibe rúgta, irtózatos erővel csapódott a jobb felsőbe. Hennessy valahogy még bele tudott érni, de csak az ujja hegyével, óriási gól volt.

Úgy tűnt a belgák felőrlik a briteket, de nem ment, és a 26.-ban már Taylor egyenlíthetett volna. Nagyszerű visszagurított labdát kapott, egyből lőtt, csak nem helyezte, így Courtois simán visszaért, és védett. Bravúr volt, bár tőle ez az elvárt.

Bő ötperc múlva viszont teljesen tehetetlen volt ő is. Szöglet után Ashley Williamset elzárták a walesiek, majd a beívelés pillanatában szétszóródtak, a csapatkapitány ott maradt egyedül, és a kapuba stukkolt. Még a vonalon álló De Bruyne is hibázott, mert elmozdult a kapufa mellől, így a helyén bejuthatott a hálóba a labda.

Kifejezetten jó meccs volt, és két perccel a szünet előtt Williams nagyon hasonló figura után befejelhette volna a vezetőgólt is, de ezúttal föléstukkolt.

A szünet után alig három perccel meg már Romelu Lukaku fejelhetett volna gólt, nagyon tisztán volt, de mellécsúsztatott. A következő helyzet Hazard-é lett, ugyanúgy elnyeshette volna a labdát a bal alsóra, mint ellenünk, de erőből lőtt, mellé.

Wales megint vissza tudott támadni, és hogy! A jobb oldalról kapta középen a labdát Robson-Kanu, de a kapunak háttal állt, miközben a jobbján Taylor tök üresen várta lövésre a labdát. A csatár el is kezdte ballal a mozdulatot, erre mindhárom belga védő elment az üres emberre. Robson-Kanunak esze ágában nem volt passzolni, maga alatt visszahúzta a labdát, kapura fordult, és már teljesen üresen állva, ballal a hosszúba helyezett. Zseniális gól volt, a legokosabb, amit ezen az Eb-n lőttek.

A belgák természetesen igyekeztek egyenlíteni, de 20 percen át csak szenvedtek, akkor a szünetben Carrasco helyére beállt Fellaini fejelt középről, alig 10 méterről mellé. Nehezebb volt mellébólintani, mint kaput találni.

A 83.-ban Ashley Williams taposott Nainggolan lábára a tizenhatoson belül, de Skomina bíró nem adta meg az egyértelmű büntetőt. Fordulópont lehetett volna.

Az ellentámadásból pedig jött a kegyelemdöfés: a labda a jobb oldalon futott, Gunter középre ívelt, Vokes szenzációsan ugrott fel, és csúsztatott a hosszúba.

A belgák még erőltették kicsit, de nem mentek sokra, Wales az Eb sokkját okozva, remek játékkal 3-1-re legyőzte, kiverte Belgiumot, és bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe.

Portugáliával játszanak szerdán, de egyik legjobbjuk, Ramsey nem lesz ott, kezezés miatt megkapta második sárgáját. Bale Cristiano Ronaldo ellen játszhat, nagy meccs várható.

Rovatok