Index Vakbarát Hírportál

Márciusban még a portugálok is kifütyülték az Eb-döntőt megnyerő Édert

2016. július 11., hétfő 15:40

Cristiano Ronaldo térdsérülése után nehéz helyzetbe kerültek a portugálok, hiszen a legjobbjuk esett ki, így biztossá vált, hogy némileg váratlan helyről kell majd a gól, ha Eb-t akarnak nyerni. Arra viszont valószínűleg nem sokan gondoltak, hogy Éder szerzi majd a győztes találatot.

A 28 éves csatár 2012 óta válogatott, a vasárnapi döntőig 28 mérkőzése volt a portugál csapatban, ezeken 3 gólt rúgott, de egyet sem tétmeccsen. Sőt, idén májusban még csak egy gólja volt, a másodikat napokkal a végleges keretszűkítés előtt lőtte Norvégiának.

Ahogy a válogatottban, úgy a klubjaiban sem ment neki túlzottan a gólszerzés, a legjobb mutatója még a Bragában volt 2012-15 között: 82 meccsen 33 gólt szerzett. Aztán elvitte a Swansea Angliába, de ott 15 meccsen egyetlen gólt sem tudott összehozni az ősszel, így került kölcsönbe a Lille-hez, ahol kicsit feljavult, és 14 mérkőzésen 6 gólt rúgott.

Nem csoda, hogy ilyen teljesítménnyel nem lelkesedtek iránta túlzottan a portugál szurkolók. Márciusban, a Bulgária elleni barátságos meccsen ki is fütyülték. Akkor 30 percet kapott, de alig volt értékelhető megmozdulása.

Az Eb-döntőben, élete legfontosabb meccsén viszont egy pillanat alatt hős lett, amikor a hosszabbítás 19. percében kilőtte a jobb alsót egy távoli bombával. Nem véletlenül mondta róla a portugál szövetségi kapitány a mérkőzés után, hogy a „rút kiskacsából gyönyörű” hattyú lett.

 

Fernando Santos egyébként nem is távoli lövést várt tőle, azért küldte fel a 190 centis csatárt a 79. percben, hogy fejpárbajokat nyerjen a francia védőkkel szemben, és hogy az erejével még jobban kifárassza őket. Addigra Didier Deschamps már kettőt is cserélt, de egyszer sem a védelmén frissített.

A lefújás után Éder Santosnak és a csapatkapitány Cristiano Ronaldónak is köszönetet mondott, előbbinek azért, amiért bízott benne, utóbbinak pedig azért, mert megjósolta, ő fogja lőni a győztes gólt.

Így is lett, így jöhetett is az egyébként elég szokatlan ünneplés Édertől: fél kezén egy fehér kesztyűvel mászkált a pályán. „Ez csak egy ünneplés, jól érzem magam tőle. Így buliztam, ennyi az egész” – mondta később a furcsa jelenetről.

Rovatok